Vilja Kiisler • 28. veebruar 2013 kell 10:55

Veerpalu dopingusaaga jääb venima

Delfi info kohaselt on rahvusvaheline spordiarbitraaž (CAS) teatanud, et Andrus Veerpalu dopingujuhtumis lõplikku otsust täna ei tule. Otsuse avalikustamise uueks kuupäevaks on määratud 25. märts.

Kõigi aegade edukaim Eesti meessuusataja, kahekordne maailmameister ja olümpiavõitja Andrus Veerpalu teatas 23. veebruaril 2011 karjääri lõpetamisest tervislikel põhjustel ning kohe hakkasid nii spordiringkondades kui ka ajakirjanduses levima anonüümsetele allikatele tuginevad jutud võimalikust positiivsest dopinguproovist. Veerpalu ise kinnitas 2011 7. aprilli ajaloolisel pressikonverentsil, et sai 15. veebruaril teda oma dopinguproovi positiivsusest, kuid pole keelatud aineid tarvitanud.

Kuna suusaliit lootis endise peasekretäri Jüri Järve sõnul viimse hetkeni, et B-proov osutub negatiivseks, hoiti infot kinni ning valetati avalikkusele, mis läks Järvele maksma peasekretäri koha. Aastaid Eesti koondise peatreenerina tegutsenud Mati Alaver, Veerpalu treener, oli sunnitud juhtumi tõttu kohalt lahkuma, kuigi jätkab mitme koondislase treenerina.

Pärast rahvusvahelise suusaliidu (FIS) süüdimõistvat otsust 23. augustil 2011 läks Andrus Veerpalu kohtusse. 11. juunil 2012 algas Lausanne’is rahvusvahelises spordiarbitraažis Veerpalu dopingujuhtumi osapoolte ülekuulamine. Vaidluse keskmes ei olnud mitte dopinguproovi positiivsus, vaid selle võtmise, säilitamise, transportimise ja kontrollimise protseduurid. Kohus on otsuse tegemise lõpptähtaega mitu korda edasi lükanud.

Kuigi FISi  esindajad on teatanud, et Veerpalu kaitsemeeskonnal pole lootust dopingu kontrollimise meetodeid kahtluse alla seada, teatas Iltalehti juba eelmise aasta lõpus, et Veerpalu mõistetakse tõenäoliselt õigeks. Veerpalu advokaat Aivar Pilv keeldus siis Veerpalu võiduvõimalusi kommenteerimast, sest kohus võiks seda käsitleda soovina mõjutava avalikku arvamust ajakirjanduse kaudu. Varem oli Pilv viidanud, et Veerpalu juhtum puudutab sporti ja dopingukontrolli tervikuna ning seetõttu eeldab selle vaidluse lahendus põhimõttelisi otsuseid.

Veerpalu kaitsemeeskonda kaasatud teadlased väidavad täna avaldatud kokkuvõttes, et Andrus Veerpalu verest ei ole keelatud aineid leitud. Testimisel kasutatud meetod ei võimalda nende väitel välistada valepositiivseid tulemusi, vahendasid ERRi raadiouudised.

Eilses intervjuus Eesti Päevalehele avaldas Jüri Järv arvamust, et kaks aastat kestnud dopingusaaga võib Veerpalu jaoks positiivse lahenduse saada. Eesti Suusaliidu peasekretär Margus Hernits ennustas tänases Postimehes, et otsus ei pruugi tulla mustvalge. Veerpalu ise tõmbus pärast juhtumit avalikkusest täiesti tagasi ja ei ole intervjuusid andnud.

Hetkel kuum