Romet Kreek • 18. märts 2013 kell 13:13

Kes juhib Euroopat? Saksamaa

Küprose abipaketi Kõige häirivam külg ei ole hoiustajate maksustamine, vaid et Berliin otsustab kõik Euroopas toimuva, kirjutab Business Insider.

Mitmete allikate sõnul teatas Saksamaa Küprosele üsna ühemõtteliselt – maksustage oma hoiustajaid või te võite lahkuda euroalalt. Me ei kirjuta enam suuri tšekke välja, kuna teie riik on liiga väike, et olla oluline. Saksamaa oleks võinud öelda, et me kirjutame tšekke välja, kuid siis otsustame meie. Oma tegevusega kahjustab Saksamaa usaldust  ja rikkust kõige halvimal võimalikul moel.

Vahet ei ole, kas see on hea või halb – Saksamaa saadab väga selge sõnumi.

Citi valuutaekspert Steven Englander võtta kokku kuus õppetundi, mille Saksmaa saadab Euroopale, iseäranis ääremaadele.

1) tasuta lõunate aeg on läbi2) väikese maa väljapressimine, mis ähvardab kriisi ülekandmisriskiga teisesse riikidesse,  võidakse lükata tagasi3) kitsas populism võib tuua kaasa vastuseisu tšekke välja kirjutavates riikides4) nõrgal pangandusel ja regulatoorsel režiimil on oma hind5) Saksamaa valimised on sama olulised, kui Itaalia omad6) moraalne risk ei pruugi olla andestamatu.

Idee, et Küpros (vaid 7% Kreeka SKPst) on liiga väike, et kvalifitseeruda liiga suurena, et läbi kukkuda, töötab Küprose vastu. Septembris tulevatel valimistel tähtsust taasvalimist lootev Merkel ei ole abiks küproselastele. Saksamaal kasvab euroskeptitsism, mis toidab Saksamaal uut alternatiivset parteid.

Hetkel kuum