Rahapesu jäljed viivad ärimeesteni

Neli aastat kestnud uurimine Eesti ajaloo suurimas rahapesu juhtumis viib niidid paljude ekspolitseinike, aga ka tuntud poliitikute ja ärimeesteni.

«Selle teema taga on üks seltskond poliitkuid, äriringkondi ja organiseeritud kuritegevusega seotud inimesi,» ütles kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg Postimehele.

Tallinnas Tööstuse tänaval keskkriminaalpolitsei kriminaaltulu büroo juhi Krista Aasa kabineti seinal  ripub suur paljudest A4 lehtedest kokkukleebitud skeem. Skeemil püramiidi tipus on väikeses kirjas firmanimi Ateka (Ateka Service ja Ateka Resource), mille juurest jooksevad sajad niidikesed järgmiste firmadeni igaühe juurde tähendatud nimi ja summa, mis neid Atekaga sidus. Suuresti on need Venemaa ettevõtted, sekka ka Läti omasid.

Lihtsustatult öeldes oli Ateka tegevus Eestis järgmine. Venemaalt ja Lätist kanti nende Tallinna kontorisse raha, nemad konverteerisid selle kas dollariteks või eurodeks, võtsid siin sulas välja ning seejärel Ateka kullerid tassisid sularaha kottides ja kohvrites Venemaale tagasi. Vahepeal raha ka keerutati, kanti ühelt kontolt teisele, loodi uusi firmasid, otsiti tankiste, segati jälgi, aga asja tuum oli ikkagi – ülekanne Eestisse, sulana Venemaale tagasi.

Selle aasta alguses lõppes uurimine ja Atekale ning neljale eraisikule (Anton Ger, Sergei Kirillov, Sergei Golubajev, Andrus Koch) esitati süüdistus. Kohtuistungid Eesti ajaloo suurimas rahapesu juhtumis algavad sügisel.  Süüdistuse järgi pesti Eestis 64 miljonit eurot – see on tõestatud käive, kõigile me niikuinii jälile ei jõudnud, ütlevad uurijad – arestida jõuti umbes 4 miljonit eurot.

 

 

Hetkel kuum