Ave Lepik • 8. mai 2013 kell 7:47

Aprilli hinnatõus viimaste aastate väikseim

Statistikaameti teatel langesid aprillis hinnad võrreldes märtsiga 0,1 protsenti ning aastane hinnatõus aeglustus märtsi 3,5 protsendilt aprillis 3,1 protsendini. Hinnatõus oli aprillis viimase kahe ja poole aasta madalaim.

"Inflatsiooni pidurdumist on viimastel kuudel soodustanud välistegurite mõju vähenemine," kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas. "Maailmamajanduse nõrkuse tõttu on kütuste hinnad välisturgudel odavnenud ning toonud kaasa alaneva inflatsiooni nii Eestis kui eurotsoonis. Aprillis oli kütus Eestis 6,6 protsenti odavam kui aasta tagasi."

Pungase sõnul mõjutasid aprilli hindu ka hooajalised põhjused - värskete aiasaaduste müügiletulek ning turismihooaja algusele iseloomulik majutuse kallinemine. "Samas jätkasid sideteenused aprillis odavnemist, mis koos elektri mõningase odavnemisega tasakaalustas eelmainitud hinnatõuse," selgitas Pungas.

Pungas prognoosib, et kuna möödunud aasta kevadel ja suve alguses nafta hind kiirelt alanes Euroopa võlakriisi ning maailmamajanduse väljavaadete halvenemise tõttu, siis võib järgmistel kuudel inflatsiooni pidurdumine peatuda.

"Euroala inflatsioon alanes aprillis esialgsel hinnangul kütuste odavnemise ning teenuste hinnatõusu pidurdumise tõttu 1,2 protsendini. Aeglustumine oli oodatust kiirem, mis osalt viitab Euroopa sisetarbimise nõrkusele," märkis ta.

Hetkel kuum