Hotellide täituvus tegi aprillis vähikäiku

Täna saatis statistikaamet välja teate, mille sisu oli rõõmustav: aasta alguses peatus majutusettevõtetes turiste mullusest enam. Aprill näitab aga tugevat langust.

Majutusettevõtetes peatus statistikaameti sõnutsi aasta esimeses  kvartalis üle poole miljoni välis- ja siseturisti, mis oli 5% enam kui eelmise aasta samal perioodil. Suurenes nii välis- kui ka siseturistide arv.

Rahvusvahelisi majutusettevõtteid analüüsiva STR Globali andmed näitavad, et aprillikuu pole Eesti turul kiita. Selgub, et hotellide täituvus langes aprillis mullusega võrreldes 13,4%, keskmine toa hind vähenes sealjuures 11,2%.

ASi Reval Hotelligrupp juhatuse esimehe Feliks Mägusa sõnul on üheks languse mõjuriks aprilli halb ilm. „Julgen arvata, et see avaldas mõju. Aga veelgi rohkem avaldas mõju, et tänavu aprillis ja mais on vähem rahvusvahelisi konverentse kui eelmisel aastal,“ sõnas Mägus. „Aprilli langus võrreldes eelmise aasta langusega on küllaltki suur.“

Mägus loodab, et see pole üldise languse algus. „Aga eks need naaberriikide ebakindlad majandusnäitajad avaldavad mõju. Eelkõige Tallinna hotellisektor on ju väga välismaa klientide keskne. Umbes 80-90 protsenti Tallinna hotellide klientidest on välismaalased. Kõik see, mis meie lähiturgudel toimub, kajastub ka meie hotellisektoris,“ sõnas Mägus. 

Esimene kvartal oli majutusettevõtetele rõõmustavam, statistikaamet teatas täna, et kolmveerand esimese kvartali välisturistidest saabus naaberriikidest Soomest, Venemaalt ja Lätist. Soome turiste peatus majutusettevõtetes 133 000 ehk 44% majutatud välisturistide koguarvust. Kui veel jaanuaris jäi Soomest saabunud turistide arv eelmise aasta sama kuu tasemele, siis veebruaris ja märtsis suurenes vastavalt 20% ja 19%. Majutusettevõtetes peatus 79 000 Venemaalt saabunud turisti ehk üle neljandiku kõigist välisturistidest. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kasvas Venemaa turistide arv 12%.

Venemaa turistide seas olid jätkuvalt populaarsed aastavahetusreisid — jaanuaris väisas Eesti majutusettevõtteid 40 000 Venemaa turisti ehk üle poole I kvartalis Venemaalt saabunud turistidest. Majutusteenuseid kasutas 18 000 Läti turisti, mis oli veidi vähem kui eelmise aasta esimese kolme kuu kokkuvõttes. Samuti saabus Eestisse vähem turiste Saksamaalt, Rootsist, Norrast ja Suurbritanniast.

I kvartalis oli majutusettevõtete klientide seas siseturiste 41%. Majutusettevõtete teenuseid kasutas 212 000 siseturisti, mida oli 6% enam kui eelmise aasta I kvartalis. 28% siseturistidest peatus Harju maakonna, 15% Pärnu maakonna, 11% Tartu maakonna ja 9% Ida-Viru maakonna majutusettevõtetes. Siseturistidest enam kui pool oli puhkusereisil ja ligi kolmandik tööreisil.

2013. aasta märtsis pakkus külastajatele teenust 841 majutusettevõtet, mille teenuseid kasutas 193 000 sise- ja välisturisti ehk 6% rohkem kui eelmise aasta märtsis. Külastajate käsutuses oli 18 000 tuba ja 39 000 voodikohta. Täidetud oli 38% tubadest ja 31% voodikohtadest. Ööpäev majutusettevõttes maksis keskmiselt 30 eurot ning see jäi eelmise aasta märtsi tasemele.

Hetkel kuum