Alyona Stadnik • 2. september 2013 kell 11:23

Hiigelrahapesus süüdistatavad mõisteti õigeks

 Harju maakohus mõistis õigeks Eesti suurimas avastatud rahapesu juhtumis süüdistatud neli meest ja ühe finantsettevõtte.

Anton Geri, Sergei Kirillovit, Sergei Golubajevit, Andrus Kochi ja nendega seotud Tallinna Kaupmehe tänava korterisse registreeritud valuutavahetusfirmat Ateka Resource süüdistati selles, et nad keerukate skeemide ja välisfirmade abil pesid puhtaks ning lasid Eestis käibele üle 64 miljoni euro teadmata päritolu raha.

Kohus leidis, et kuigi süüdistuses kirjeldatud süüdistatavate käitumises on tuvastatavad mitmed rahapesu kuritegudele iseloomulikud tunnused, pole nõutavat eelkuriteo sündmust ning seega ei saa kohtualuseid rahapesus süüdi mõista.

Kuna rahapesu süüdistus langes ära, mõistis kohus süüalused õigeks ka kuritegelikku ühendusse kuulumise süüdistuses.

Käesoleval juhul oli kasutatud rahade edasikandmisel mitmeid erinevaid off-shore äriühinguid. Nii näiteks laekusid rahad OOO Selhozinvesti kontole off-shoridelt T-Line Group Ltd ja Connors Alliance Ltd; off-shore äriühingutele Rufus Trade LLP, Elitecorp Services Ltd, Leeds Industries Inc, Asante Commercial Company Inc laekusid suured summad teistelt off-shore äriühingutelt.

Harju maakohus tühistas täna ASile Tavid kuuluvale Nordea panga arvelduskontol olevatele rahalistele vahenditele summas 3 007 045 dollarit kohaldatud aresti. Samuti tühistati Tallinna Äripangas asuval ASi Ateka Resource arvelduskontol olevatele rahalistele vahenditele summas 1 417 297 eurot kohaldatud arest.

Kuritegeliku ühenduse poolt toime pandud kuritegude tulemusena lasti ajavahemikul 2009. aasta maist kuni 2010. aasta aprillini Eestis käibele teadmata päritoluga, omandiõiguseta ja tegeliku kasusaajata raha kokku summas 64 232 317 eurot, 29 710 latti ja 39 985 USA dollarit. Nimetatud rahaga tehingute tegemisel teenis äriühing kuritegelikku tulu vähemalt 199 512 eurot, 116 577 USA dollarit ning 344 latti.

Hetkel kuum