• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööseisak, millel on üsnagi krõbe hind

  K i nädalapikkune USA valitsuse tööseisak venib kuupikkuseks, tähendab see USA majandusele 50 miljardi dollarilist hoopi.

  50miljardiline number on Moody’s Analyticsi peaökonomist Mark Zandi esialgsest arvutusest 5 miljardit väiksem, kuna USA kaitseministeerium kutsus peaaegu pooled 800 000 töötajast sundpuhkuselt tagasi. Ühtlasi on USA kongress otsimas ka mooduseid, kuidas sundpuhkusele saadetud töötajatele tagantjärele maksta.
  Kuigi palgakulu on otsene kulu, siis kaudsed kulud on majandusele mitu korda suuremad. Zandi sõnul on tööseisaku tõttu saanud mõjutada mitu sektorit. 1. Eluasemeturg – inimestel on raskem valitsuse kaasabita saada hüpoteeklaene. See võib lämmatada äsja tärganud eluasemeturu. 2. Turism – rahvuspargid on suletud ning turistidel on raskusi viisade hankimisega. Turistid toovad ja kulutavad raha, kuid praegu mitte. 3. Väikefirmad – pulmalaulikud, voorimehed, koristajad jpt ei saa oma tööd täies ulatuses teha, kuna rahvusparkide ja teiste vaatamisväärsuste sulgemise tõttu on palju pulmi ning muid üritusi ära jäetud. Ka valitsushooneid koristavatel töötajatel pole praegu tööd. 4. Finantsturud – tööseisaku tõttu kukuvad ka aktsiahinnad ning see tähendab jõukuse kahanemist. Sellises olukorras pole ebakindlust tundvad tarbijad nõus kulutama.
  Inimesed võivad oma kulutusi ka mujale suunata. Majandus- ja finantsinfot uuriva ettevõtte IHS Global USA peaökonomisti Doug Handleri sõnul ei ole kõik nii mustvalge, nagu Zandi arvab, sest kui inimesed ei saa rahvusparki minna, lähevad nad kuskile mujale raha kulutama. “Kui rahvusparki puhkusele ei minda, minnakse mujale või lükatakse oma puhkus edasi,” arvab ta.
  Samas nõustub Handler sellega, et tööseisakust tulenev kaudne kahju ja poliitiline ebakindlus mõjutavad majandust rohkem kui otsene kahju. Isegi kui kongress tõstab võla ülempiiri alles viimasel tunnil, on selle mõju majandusele tunda. “See põhjustaks majanduses ikkagi segadust. Nii ettevõtted kui ka tarbijad tahavad kulutusi vältida või vähemalt edasi lükata seni, kuni asjad on laabunud,” lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA tööturu numbrid valmistasid pettumuse
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.