• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Praxis: perefirmad trumpavad teised üle

  Kuigi perefirmad ei suuda majanduse kasvades laiema omanike ringiga ettevõtetega tulemustes võistelda, on nad pikemas perspektiivis tulemuslikumad, leidsid Praxise majanduspoliitika analüütikud.

  “Oma olemuselt tähtsustavad perefirmad pikaajalisi traditsioone ja keskenduvad võrreldes mitteperefirmadega enam jätkusuutlikule arengule,” selgitasid Praxise analüütikud Mari Rell ja Helena Rozeik.
  Veerand sajandit juhina. “Pikaajaliste traditsioonide juurde tagasi tulles eristab neid mitteperefirmadest erinev juhtimisstiil, näiteks kui mitteperefirmas on tegevjuhi ametiaeg keskmiselt 6 aastat, siis perefirmas on see 20–25 aastast ehk terve üks põlvkond,” seisis analüüsis. Analüütikute sõnul selgitab eelnev, miks Eestis pole seni olnud võimalik perefirmade temaatikaga väga põhjalikult tegeleda ning põhjalikke uuringuid ja analüüse perefirmade kohta pole tehtud. Seetõttu on Eestis vara rääkida perefirmade trendidest, mida Äripäev palus Praxisel analüüsida.
  Hiiumaal enim perefirmasid. Reedel ilmus Äripäevas lugu, kust selgus, et Hiiumaa on perefirmade poolest Eesti rikkaim maakond. Samuti on maakonna TOPidesse pääsenud ettevõtete hulgast iga kümnenda omanikeringis ühe pere liikmeid.
  “Küll on aga paras aeg hakata pöörama sellele teemale suuremat tähelepanu, alustades vastuste leidmisega sellele, keda või mida me üldse mõtleme perefirmade all, kes need perefirmad on, millega nad tegelevad, kas nad eristuvad mitteperefirmadest juhtimise, edukuse, tulemuslikkuse poolest ja nii edasi,” tõdesid analüütikud.
  Relli ja Rozeiki hinnangul on praegu veel ebaselge, millist ettevõtet saab pidada pereettevõtteks. Võimalus on seda defineerida kas ainult omanike või lisaks ka tööjõu seisukohast. Eestis on kokku leppimata, kuidas pereettevõtet defineerida, ja erinevad uuringud käsitlevad seda erinevalt.
  Luubi all. 2012. aastal tegi Praxis uuringu, kus lähtuti definitsioonist, et perefirmaga on tegemist, kui vähemalt üks või kaks pereliiget omavad enamusosalust ettevõttes.
  Küsitluse põhjal selgus, et ligi 90% ettevõtetest kuulub Eestis eraisikutele ning neist 66% on sellised, kus vähemalt üks või enam pereliiget omavad üle 50% osalusest.
  “See on sarnane Euroopa Liidu riikide keskmisega, kus on pereettevõtteid 60% väike- ja keskmistest ettevõtetest,” märkisid Praxise analüütikud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Tallinna Sadama kommertsjuht ostis 10 000 euro eest aktsiaid
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Pandeemia pärsib Eesti majanduskasvu üha vähem
Homme saab Eesti majandus uue optimismitõuke, sest sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv jätkab tõenäoliselt kahekohalist kasvutempot. Hoolimata lõpmatuna näivast pandeemiast mõjutab tervisekriis üha vähem ettevõtete tulemusi, leiavad pankade analüütikud.
Homme saab Eesti majandus uue optimismitõuke, sest sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv jätkab tõenäoliselt kahekohalist kasvutempot. Hoolimata lõpmatuna näivast pandeemiast mõjutab tervisekriis üha vähem ettevõtete tulemusi, leiavad pankade analüütikud.
Koroonaviiruse uus tüvi jõudis Euroopa suurriikidesse Täiendatud!
Ühendkuningriik, Saksamaa ja Itaalia teatasid laupäeval koroonaviiruse uue tüvega juhtumitest. Briti peaminister Boris Johnson teatas uued sammud viiruse ohjamiseks, samas kui teised riigid piirasid reisimist Lõuna-Aafrikast, vahendab Reuters.
Ühendkuningriik, Saksamaa ja Itaalia teatasid laupäeval koroonaviiruse uue tüvega juhtumitest. Briti peaminister Boris Johnson teatas uued sammud viiruse ohjamiseks, samas kui teised riigid piirasid reisimist Lõuna-Aafrikast, vahendab Reuters.