4. november 2013 kell 21:00

Praxis: perefirmad trumpavad teised üle

Kuigi perefirmad ei suuda majanduse kasvades laiema omanike ringiga ettevõtetega tulemustes võistelda, on nad pikemas perspektiivis tulemuslikumad, leidsid Praxise majanduspoliitika analüütikud.

“Oma olemuselt tähtsustavad perefirmad pikaajalisi traditsioone ja keskenduvad võrreldes mitteperefirmadega enam jätkusuutlikule arengule,” selgitasid Praxise analüütikud Mari Rell ja Helena Rozeik.

Veerand sajandit juhina. “Pikaajaliste traditsioonide juurde tagasi tulles eristab neid mitteperefirmadest erinev juhtimisstiil, näiteks kui mitteperefirmas on tegevjuhi ametiaeg keskmiselt 6 aastat, siis perefirmas on see 20–25 aastast ehk terve üks põlvkond,” seisis analüüsis. Analüütikute sõnul selgitab eelnev, miks Eestis pole seni olnud võimalik perefirmade temaatikaga väga põhjalikult tegeleda ning põhjalikke uuringuid ja analüüse perefirmade kohta pole tehtud. Seetõttu on Eestis vara rääkida perefirmade trendidest, mida Äripäev palus Praxisel analüüsida.

Hiiumaal enim perefirmasid. Reedel ilmus Äripäevas lugu, kust selgus, et Hiiumaa on perefirmade poolest Eesti rikkaim maakond. Samuti on maakonna TOPidesse pääsenud ettevõtete hulgast iga kümnenda omanikeringis ühe pere liikmeid.

“Küll on aga paras aeg hakata pöörama sellele teemale suuremat tähelepanu, alustades vastuste leidmisega sellele, keda või mida me üldse mõtleme perefirmade all, kes need perefirmad on, millega nad tegelevad, kas nad eristuvad mitteperefirmadest juhtimise, edukuse, tulemuslikkuse poolest ja nii edasi,” tõdesid analüütikud.

Relli ja Rozeiki hinnangul on praegu veel ebaselge, millist ettevõtet saab pidada pereettevõtteks. Võimalus on seda defineerida kas ainult omanike või lisaks ka tööjõu seisukohast. Eestis on kokku leppimata, kuidas pereettevõtet defineerida, ja erinevad uuringud käsitlevad seda erinevalt.

Luubi all. 2012. aastal tegi Praxis uuringu, kus lähtuti definitsioonist, et perefirmaga on tegemist, kui vähemalt üks või kaks pereliiget omavad enamusosalust ettevõttes.

Küsitluse põhjal selgus, et ligi 90% ettevõtetest kuulub Eestis eraisikutele ning neist 66% on sellised, kus vähemalt üks või enam pereliiget omavad üle 50% osalusest.

“See on sarnane Euroopa Liidu riikide keskmisega, kus on pereettevõtteid 60% väike- ja keskmistest ettevõtetest,” märkisid Praxise analüütikud.

Hetkel kuum