Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mida oodata metalli hindadest?

  Vaadates, millised on tuletistehingute hinnad tulevaks aastaks ja pikemalt ning millised analüütikute mediaanootused, on käärid nende vahel päris suured. Alumiiniumi, nikli, tsingi ja pliiga saab börsil tulevikutehinguid teha oluliselt madalamate hindadega, kui on analüütikute ootus. Vase puhul on analüütikud tulevikku vaadates pessimistlikumad. Kuid nii turg kui ka analüütikud võivad eksida.

  Vase pakkumise üleküllus peaks tuleval  aastal ligi kolmekordistuma, ajades hinnad ligi kolme aasta madalaimale tasemele ajal, mil IMF prognoosis, et maailma majandus kasvab prognoositust vähem. Barclaysi ja International Copper Study Groupi andmetel jõuab vase ülejääk tuleval aastal 13 aasta kõrgeimale tasemele ehk 272 000 tonnile. Suuremad vasekaevandajad Tšiili Codelco ja Freeport-McMoRan Copper & Gold plaanivad tuleval aastal tootmist suurendama. Kümne aasta jooksul kolmekordistunud vase hind on pannud kaevandajaid rajama ­uusi kaevandusi või olemasolevaid suurendama alates Mongooliast, Indoneesiast kuni Tšiilini. Viimasest kümnest aastast on valitsenud vaseturul põud seitsmel aastal, kus pakkumine ei suutnud katta nõudlust, sest Hiina majandus kasvas hoogsalt. Hiina tarbis igast viiest toodetud vasetonnist kaks, kuid tuleval aastal prognoositakse Hiinale veerandsaja aasta väikseimat nõudlust.
  “Meil on piisavalt ülejääki, et hoida hinnad surve all,” ütles Societe Generale’i analüütik Robin Bhar Bloombergile. “Peame nägema tõelist nõudlusüllatust, mida mina, arvestades majanduskeskkonda, ette ei näe, et muuta need ootused valeks.”
  Kasumlik äri. Vasekaevandajatel ei ole toodangu vähendamisega kiiret. Macquaire Group prognoosis, et suuremate kuludega kaevandused vajavad 6600dollarilist tonnihinda, et muutuda nullkasumlikuks.
  Täiesti teisel arvamusel on Goldman Sachsi strateeg Alfredo Ramos. “Investeeringuid kaevandustesse tühistatakse või vähendatakse, ­oodates lähiajal madalamaid toorainehindu,” ütles Ramos BNAAmericasele. “Kui me läheme 2014. aastasse, peaks põhitoorainetes turule jõudma ekstrapakkumine, mis on 2–3 aastat tagasi alustatud investeerimisprojektide tulemus. Siis olid hinnad praegusest kõrgemal. Need projektid hakkavad jõudma tootmisstaadiumisse.”
  “Kärpides kapitalikulutusi kaevandustes, loome aluse vase ja teiste toorainete hinna tõusutsükliks,” ütles Ramos. “Ilmselt peame ootama 2015.–2016. aastani, et näha hindade taastumist langusest, mida visandame 2014. aastaks.”
  “Kuigi makromajanduslik keskkond ja maailma majanduskasv on metallidele ühelt poolt positiivne, on meil teisest küljest seda tasandav äärmiselt tugev pakkumine,” ütles Barclaysi analüütik Gayle Berry Reutersile. “Kui me vaatame baasmetalle, siis on praegu üks tugevamaid pakkumise perioode. Vasekaevanduste pakkumine üha tugevneb, see on aastakümne suurima lähedal.”
  Samas võib metallide turul iga hetk tulla üllatusi alates streikidest kuni maaliheteni.
  Barclays Bank prognoosis, et nikli toodang kasvab tuleval aastal 4,9% ja nõudluse kasv aeglustub 4,1 protsendile, mis viib ülejäägi 94 000 tonnile.
  Kaevandusgigandi Rio Tinto alumiiniumiüksuse juht Jacynthe Cote hoiatas investoritele korraldatud üritusel, et turuolud säilitavad surve hindadele ja marginaalidele.
  Tinaturul peaks üleilmne puudujääk kasvama tänavuselt 7400 tonnilt 12 400 tonnile, sest elektroonikatööstuse paranemine suurendab nõudlust, teatas tööstusharu esindaja ITRI. Umbes pool tinast läheb jootmiseks.
  Indoneesia tembutab. Samas piirab Indoneesia eksporti, sundides ekspordikaubandust toimima Indoneesia börsi kaudu, et sulgeda illegaalsed kaevandused ja tõsta hinda. Indoneesia piirab kõigi maakide eksporti, mis mõjutab enim tina ja nikli hinda.
  “Indoneesia uudised toetavad tina ja niklit mõnda aega,” ütles Korea Exchange Bank Futuresi metallikaupleja Chae Un Soo. Indoneesia on maailma suurim niklimaagi eksportija.
  Goldman Sachsi prognoosi järgi on üsna hea võimalus, et terase hind 2014. aasta esimeses kvartalis tõuseb, vähemalt võiksid Brasiilia tootjad hinda tõsta.
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nike juht süüdistab kehvas innovatsioonis kaugtööd
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”