• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mida oodata metalli hindadest?

  Vaadates, millised on tuletistehingute hinnad tulevaks aastaks ja pikemalt ning millised analüütikute mediaanootused, on käärid nende vahel päris suured. Alumiiniumi, nikli, tsingi ja pliiga saab börsil tulevikutehinguid teha oluliselt madalamate hindadega, kui on analüütikute ootus. Vase puhul on analüütikud tulevikku vaadates pessimistlikumad. Kuid nii turg kui ka analüütikud võivad eksida.

  Vase pakkumise üleküllus peaks tuleval  aastal ligi kolmekordistuma, ajades hinnad ligi kolme aasta madalaimale tasemele ajal, mil IMF prognoosis, et maailma majandus kasvab prognoositust vähem. Barclaysi ja International Copper Study Groupi andmetel jõuab vase ülejääk tuleval aastal 13 aasta kõrgeimale tasemele ehk 272 000 tonnile. Suuremad vasekaevandajad Tšiili Codelco ja Freeport-McMoRan Copper & Gold plaanivad tuleval aastal tootmist suurendama. Kümne aasta jooksul kolmekordistunud vase hind on pannud kaevandajaid rajama ­uusi kaevandusi või olemasolevaid suurendama alates Mongooliast, Indoneesiast kuni Tšiilini. Viimasest kümnest aastast on valitsenud vaseturul põud seitsmel aastal, kus pakkumine ei suutnud katta nõudlust, sest Hiina majandus kasvas hoogsalt. Hiina tarbis igast viiest toodetud vasetonnist kaks, kuid tuleval aastal prognoositakse Hiinale veerandsaja aasta väikseimat nõudlust.
  “Meil on piisavalt ülejääki, et hoida hinnad surve all,” ütles Societe Generale’i analüütik Robin Bhar Bloombergile. “Peame nägema tõelist nõudlusüllatust, mida mina, arvestades majanduskeskkonda, ette ei näe, et muuta need ootused valeks.”
  Kasumlik äri. Vasekaevandajatel ei ole toodangu vähendamisega kiiret. Macquaire Group prognoosis, et suuremate kuludega kaevandused vajavad 6600dollarilist tonnihinda, et muutuda nullkasumlikuks.
  Täiesti teisel arvamusel on Goldman Sachsi strateeg Alfredo Ramos. “Investeeringuid kaevandustesse tühistatakse või vähendatakse, ­oodates lähiajal madalamaid toorainehindu,” ütles Ramos BNAAmericasele. “Kui me läheme 2014. aastasse, peaks põhitoorainetes turule jõudma ekstrapakkumine, mis on 2–3 aastat tagasi alustatud investeerimisprojektide tulemus. Siis olid hinnad praegusest kõrgemal. Need projektid hakkavad jõudma tootmisstaadiumisse.”
  “Kärpides kapitalikulutusi kaevandustes, loome aluse vase ja teiste toorainete hinna tõusutsükliks,” ütles Ramos. “Ilmselt peame ootama 2015.–2016. aastani, et näha hindade taastumist langusest, mida visandame 2014. aastaks.”
  “Kuigi makromajanduslik keskkond ja maailma majanduskasv on metallidele ühelt poolt positiivne, on meil teisest küljest seda tasandav äärmiselt tugev pakkumine,” ütles Barclaysi analüütik Gayle Berry Reutersile. “Kui me vaatame baasmetalle, siis on praegu üks tugevamaid pakkumise perioode. Vasekaevanduste pakkumine üha tugevneb, see on aastakümne suurima lähedal.”
  Samas võib metallide turul iga hetk tulla üllatusi alates streikidest kuni maaliheteni.
  Barclays Bank prognoosis, et nikli toodang kasvab tuleval aastal 4,9% ja nõudluse kasv aeglustub 4,1 protsendile, mis viib ülejäägi 94 000 tonnile.
  Kaevandusgigandi Rio Tinto alumiiniumiüksuse juht Jacynthe Cote hoiatas investoritele korraldatud üritusel, et turuolud säilitavad surve hindadele ja marginaalidele.
  Tinaturul peaks üleilmne puudujääk kasvama tänavuselt 7400 tonnilt 12 400 tonnile, sest elektroonikatööstuse paranemine suurendab nõudlust, teatas tööstusharu esindaja ITRI. Umbes pool tinast läheb jootmiseks.
  Indoneesia tembutab. Samas piirab Indoneesia eksporti, sundides ekspordikaubandust toimima Indoneesia börsi kaudu, et sulgeda illegaalsed kaevandused ja tõsta hinda. Indoneesia piirab kõigi maakide eksporti, mis mõjutab enim tina ja nikli hinda.
  “Indoneesia uudised toetavad tina ja niklit mõnda aega,” ütles Korea Exchange Bank Futuresi metallikaupleja Chae Un Soo. Indoneesia on maailma suurim niklimaagi eksportija.
  Goldman Sachsi prognoosi järgi on üsna hea võimalus, et terase hind 2014. aasta esimeses kvartalis tõuseb, vähemalt võiksid Brasiilia tootjad hinda tõsta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Hiina eemaldas Leedu oma tollisüsteemist
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.