9. detsember 2013 kell 21:00

Usalduse hind: magamata ööd

Usaldus on igasuguses suhtes kõige olulisem. See, kas on, või seda ei ole. Ja kui seda ei ole, siis tuleb see välja teenida. Ja kui see on kaotatud, siis on seda uuesti üles ehitada raske, peaaegu võimatu.

Süda Maja asjaosalised, endised malevakaaslased ja mõlemad ka ettevõtte omanikud Andres Järving ja Veiko Murruste märgivad, et ettevõttes on tegemist usalduse kaotusega.

Kuid see on ka põhimõtteliselt ainuke asi, milles nad ühel meelel on. Ettevõttel on ees pankroti kohtukaasus, võimalik, et ka teisi kohtulikke uurimisi. Seis on pehmelt öeldes nutune. Mehed ei usalda teineteist enam ja pilluvad süüdistusi.

Kuritarvitus räsib tervist. Kui isiklikes suhetes kaasneb usalduse kadumisega isiklikku sorti traagika, siis ärisuhetes on tavaliselt mängus ka suur raha. Raha teadupärast muudab inimesi. Rahast ilmajäämise hirm võib panna inimesed tegema asju, mida nad muidu ei teeks. Nad võivad ka öelda asju, mida nad muidu võib-olla ei ütleks.

Isegi kui usaldus kaob rahaasja pärast, ei saa usalduse hinda rahaga mõõta. Usalduse hinna mõõtmine käib inimese hinge ja mõistuse kaudu. Usalduse hind on magamata ööd ja kohtuvaidlused. Usalduse hinnaks on kehaline ja hingeline tervis, kuritarvitamise korral nende halvenemine.  Usalduse hind sõltub konkreetsest inimesest, tema väärtustest ja põhimõtetest.

Aga seda ei maksa küll kellelgi loota, et usalduse kuritarvitamine või muu pettus välja ei tule. Eesti on nii väike, et kindlasti tuleb välja.

Hetkel kuum