• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kui hästi prognoosis Goldmani ekspert?

  Tihtilugu võib ühe või teise eksperdi soovituste kohta kuulda, et ta on nagu katkine kell, mis näitab ööpäevas ainult kaks korda õiget aega. Ülejäänud aja on tema soovitused valed olnud ning milleks siis üldse eksperte kuulata, kui nad ei oska õigeid prognoose teha.

  Kuna aasta hakkab lõppema, on aeg joon alla tõmmata aasta alguses tehtud prognoosidele ja miks mitte vaadata näiteks investeerimispanga Goldman Sachsi peaökonomist Jan Hatziuse prognoose. Goldmani on juba aastaid peetud Wall Streeti kroonijuveeliks ning seetõttu on huvitav teada, kui hästi investeerimispanga tunnustatud eksperdil läks.
  Hatzius prognoosis valesti ja mitte ainult ühe korra. Kuigi järgnevad kümme prognoosi on tehtud USA majanduse kohta, on siiski huvitav näha, kuidas Jan Hatzius arvas. Aasta alguses prognoosis ta õigesti seda, et selle aasta maksutõus ei vii USA majandust tagasi langusse, majanduskasv kogub hoogu aasta teises pooles, kinnisvaraturg jätkab taastumist, ettevõtete kasumimarginaalid vähenevad, inflatsioon ei kiirene, eelarve defitsiit ei vii võlakirjaturgu paanikasse ning Föderaalreserv ei lõpeta võlakirjade ostmise programmi.  Valesti prognoosis Hatzius seda, et investeeringute eelarve kasv kiireneb ning töötuse määr langeb aeglaselt. Pole aga kindel, kui õigesti vastas Hatzius intressimäärade küsimuse peale. Nimelt arvas Hatzius, et intressimäärad sel aastal suurt tõusu ei tee. Intressimäärad on hakanud küll tõusma, aga keeruline on öelda, kui palju on palju. BusinessInsider annab Hatziusele 10 punktist 7,5.
  Tegelikult on analüütikutel  ja ekspertidel oma roll turgudel täita ning kui neid poleks, oleksid investorid ja institutsioonid pimeduses. Mida rohkem analüütikuid midagi prognoosib, seda täpsem see prognoos tavaliselt on. Kui on näiteks ainult kaks analüütikut, kellest üks soovitab aktsiat osta ja teine müüa, on kahe soovituse keskmine “hoia” või siis “neutraalne”. Kui on aga rohkem analüütikuid, kujuneb ka keskmine soovitus täpsemaks. Ja mis puudutab Hatziuse prognoose, siis 7,5 punkti 10st on igati tubli tulemus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.