2014 - Rootsi valib kurssi

Sirje Rank 02. jaanuar 2014, 15:24

Alanud aastal toimuvad Rootsis parlamendivalimised, kus keskseteks teemadeks tõotavad kujuneda PISA testi ehmatavate tulemuste järel hariduse kvaliteet, Rootsi majanduse konkurentsivõime ning vastutustundlik riigirahanduspoliitika.

Rootsi majandusleht Dagens Industri avaldab täna Rootsi rahandusministri Anders Borgi (Moderaadid) ja suurima opositsioonipartei Sotsiaaldemokraatide rahandusministri kandidaadi Magdalena Anderssoni nägemuse, millist poliitikat Rootsi majandus praegu vajab.

Borg rõhutab, et 2006. aastast Rootsis võimul olnud parempoolne koalitsioon seab jätkuvalt esikohale tööhõive ja tõkete kõrvaldamise, mis hoiab inimesi tööturult eemal. Samuti hariduse kvaliteedi ja infrastruktuuriinvesteeringud, mis loovad aluse majanduskasvule tulevikus. Valitsuse prioriteetide seas on ka elamispindade nappuse leevendamine, mis peaks hoogu andma elamuehitusele. Borg möönab, et palju on veel teha. Kindlasti ei ole praegu aga õige aeg koormata majandust ja ettevõtlust kõrgemate maksudega, et eelkõige toetusi suurendada, mida Borgi sõnul plaanib teha opositsioon.

Andersson kirjutab pikalt sellest, kui oluline on riigi konkurentsivõime seisukohast tasemel haridus ning kui halb on Rootsis praegu seis nii noorte tööpuuduse kui ka koolist väljalangevuse osas. Nii ei ole valimistel tähtsamat teemat kui haridus. Andersson kritiseerib istuva valitsuse maksukergendusi, millest tööjõumaksude osas jõustus aasta alguses juba viies voor, ning taunib plaane jätkata ettevõtte tulumaksu alandamist ja kapitalitulu maksu kergendamist. Riigil ei ole selleks võimalusi - eelarvedefitsiit kasvab tänavu juba 2,3%-le SKPst, mis on kõrgeim näit Rootsi riigieelarve suurest saneerimisest 1996. a. Defitsiit sunnib valima ning Andersson valib maksukärbete asemel suuremate ressursside suunamise hariduse kvaliteedi tõstmiseks.

Valimised Rootsis on 14. septembril. Arvamusküsitlustes on valitsuskoalitsioon võimalikule vasakpoolsele koalitsioonile alla jäänud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. January 2014, 15:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing