Morgan Stanley hoiatab Jaapanit uue kriisi eest

Rainer Saad 10. jaanuar 2014, 11:38

Investeerimispank Morgan Stanley ütles, et inflatsioon ja ülekulud võivad Jaapanis tuua krediidikriisi, kirjutas Bloomberg.

Morgan Stanley MUFG Jaapani makroanalüüsi juht Robert Feldman ütles, et Jaapani valitsusel on kulude piiramiseks 2-3 aastat. Vastasel juhul võib riiki tabada krediidikriis. „On oht, et intressimaksed võivad paisuda, kui valitsus ei suuda vähendada eelarvedefitsiiti siis, kui inflatsioon ja võlakirjatootlused tõusevad,“ ütles Feldman.

Jaapani valitsus kahekordistab 5protsendilise käibemaksu 2015. aastaks kümnele protsendile. Jaapani eelarvekava näeb aga ette, et 4protsendiline kasv sotsiaalkindlustuskuludes ja kulud võlateenindusele vähendavad järgmisel majandusaastal maksutulu kasvu. „Maksutulude kasvu puudumisega on risk läbikukkumiseks,“ ütles Feldman.

Jaapani peaministri Shinzo Abe majanduspoliitika, mis näeb ette eelarvekulutusi ning mitmesaja miljardi jeeni väärtuses varade ostmist, on aidanud tõsta inflatsiooni poolele Jaapani keskpanga seatud 2protsendilisest eesmärgist. Novembris tõusid Jaapani tarbijahinnad võrreldes möödunud aastaga 1,2%.

 

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. January 2014, 11:38
Otsi:

Ava täpsem otsing