Pangad odavast rahast pungil

Piret Reiljan 17. jaanuar 2014, 07:48

Eestis tegutsevate pankade intressikulu on Euroopa Liidu väikseim ehk raha on neil odavaimalt käes.

Põhjusi on siin mitmeid - meie pangad on väga likviidsed, hoiuseintressid püsivad rekordmadalal ja meie suurematel pankadel käepärast head "vanemad".

Kui Eesti pankade keskmine intressikulu oli 0,8 protsenti varadest, siis näiteks Rootsi pankadel oli sama näitaja 1,4.

"Ma arvan, et see on jälle konkurentsis kinni," ütleb kodumaise pangagrupi LHV suuromanik Rain Lõhmus ülimadalate hoiuseintresside kohta. Ta nentis, et kui marslasena ehk distantsilt olukorda vaadata, tundub hoiuseintressidega toimuv talle väga vale. "Inimestel ei olegi võimalik oma sääste riskivabalt hoida. See üks protsent, mis saadakse, ei ole ju eriline motivaator," tõdeb Lõhmus.

SEB Panga juht Riho Unt toob probleemina välja, et Eesti kliendid hoiavad väga palju oma rahast nõudmiseni kontodel ja seal ongi intressid väiksemad. "Kuna puhvrid on meie inimestel väiksemad, siis nende põhiraha istubki arvelduskontol. See mõjutab kohe keskmist intressi ka," ütleb Unt. Ta lisab, et siinsed pangad võrdlevad turulolevaid hoiuste kaasamise intresse Põhjamaade kaudu raha kaasamisega. "Oleme olukorras, kus meil on head "vanemad", kel hea ligipääs kapitaliturgudele," märgib Unt.

Loe, mida pangajuhid laenu- ja hoiuseintresside tuleviku kohta arvavad ning vaata erinevaid võrdlusi Euroopa pankade majandustulemuste kohta reedesest Äripäevast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. January 2014, 10:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing