Börs: kogu tähelepanu on Ukrainal

Fredy-Edwin Esse, California 03. märts 2014, 23:08

Aktsiaturud üle maailma olid täna miinuses, andes selge suuna ka USA turgudele. Investorid on ostnud kokku turvainvesteeringuid mure tõttu, et Venemaa ja Ukraina vahel läheb sõjaks.

"Globaalsed turud tavaliselt langevad pärast uudiseid võimalikust geopoliitilisest kriisit nagu Ukrainas. Kui sügavaks kriis osutub, sõltub diplomaatiast," kommenteeris Bloombergile D.A. Davidson & Co investeerimisjuht Frederic Dickson. "Tegu ei ole sündmusega, mis tähistaks viieaastase pullituru lõppu USA aktsiatele, kuid mingi korrektsioon tuleb."

Pinged kukutasid täna aktsiaid üle maailma. MSCI All-Country World Index kukkus tänasega 1,3%. Venemaa aktsiad tegid läbi viie aasta suurima languse ning Euroopa peamine aktsiaindeks Europe Stoxx 600 kukkus 2,3%, mis on viimase viie nädala suurim kukkumine. Arenevate turgude aktsiad kukkusid 1,7%.

Sellises olukorras, kus teadmatus tuleviku suhtes on tugev, pagesid investorid turvainvesteeringutesse nagu kuld ja teised väärismetallid. New Yorgi kaubabörsil rallis kulla aprillikuise tellimuse futuuri hind 2,26%, tõustes 1351,50 dollarini untsi kohta. Maikuise hõbeda tellimuse hind kallines tänasega 1,2%, makstes 21,485 dollarit untsi kohta.

Ukraina ja Venemaa vaheline olukord viis täna nafta hinna USAs enam kui viie kuu tippu. Musta kulla hind kallines tänasega 2,3% ja maksis 104,92 dollarit barreli kohta.

Euro sulgus reedel dollari vastu aasta kõrgeimal tasemel, võrdudes 1,3806 dollariga. Täna kaotas euro dollari vastu 0,23% ja võrdus 1,3729 dollariga. Languse taga võib olla põhjus, et Euroopa saab suurema osa enda gaasist läbi Ukraina.

Samal ajal on Venemaa keskpank kujundlikult ämbritega kallanud raha turgudele, mis asjatundjate sõnul võib esmaspäeval küündida umbes 10 miljardi dollarini. Lisaks otsustas keskpank tõsta baasintressimäära 1,5 protsendipunkti võrra 7%ni, et vältida niigi jahtuva majanduse veelgi suuremat langust.

Bloombergi andmeil kukkus rubla tänasega dollari vastu 1,8%, mis oli suurim langus ükskõik millise valuuta vastu. Selle aastaga on rubla dollari vastu järele andnud juba 10%. Venemaa peamine aktsiaindeks andis esmaspäeval järele 11%.

Päeva teises pooles suutsid Ühendriikide aktsiaturud tulla suuremast august välja, kui Nasdaq ja Dow Jones olid 1,5% miinuses. Reedel kõigi aegade kõrgeimal tasemel sulgunud Standard & Poor's 500 indeks andis tänasega järele 0,74% ning sulgus 1845,73 punkti peal. Dow andis samal ajal järele 0,94%, kukkudes 16 168,03 punkti peale. Nasdaq sulgus 4277,30 punktil, 0,72% madalamal võrreldes reedese sulgemistasemega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2014, 23:08
Otsi:

Ava täpsem otsing