Eurotsoon taastub pikkamisi, ohuks deflatsioon

Juhan Lang 24. märts 2014, 13:02

Tänu Prantsusmaa teenuste ja tootmise aktiivsuse kasvule on eurotsooni ostujuhtide indeks (PMI) stabiilses kasvutrendis.

Markit Economicsi ennelõunal avaldatud tulemuste järgi on Euroopa PMI alates veebruarist tõusnud 53,2 punktilt analüütikute ennustatud 53,3 punktini. Indeks on 50 piirist kõrgemal püsinud alates juulist.

Bloombergi teatel ühtib aruanne Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi ennustusega eurotsooni järk-järgulisest toibumisest. Ohud sellele stsenaariumile on euro 6,2% tõus dollari suhtes läinud aastal ja Hiina kasvu aeglustumine.

„Jätkuv äritegevuse elavnemine märtsis paneb punkti eurotsooni parimale kvartalile alates 2011. aasta  teisest kvartalist,“ ütles Markiti peaökonomist Chris Williamson Bloombergile.

Olgugi, et Euroopa Keskpank (EKP) prognoosib euroala majanduse taastumise kasvu kogu aastaks, kasvab see aeglasemalt kui teised suurest majandused ja töötus on endiselt kõrge. Samuti kardetakse, et liiga väike inflatsioon võib areneda deflatsiooniks.

Eurola inflatsioon aeglustus ootamatult veebruaris, jäädes viie kuu jooksul alla 1 protsendi. EKP eesmärk on hoida inflatsioon alla 2 protsendi. PMI aruanne toonitab ka hinnalanguse ohtu euroalale ja Draghi on lubanud hoida intressimäärad rekordmadalal.

41 Bloombergi analüütiku prognooside järgi hoiab keskpank oma baasintressi aprillis 0,25 protsendi juures viiendat kuud järjest.

Hinnangu osas, kas EKP püüab takistada euro kasvu, jagunevad analüütikud kahte leeri. Draghi väitel võib see mõjutada hinnastabiilsuse eesmärki. Spordirõivaste tootja Adidase teatel kahjustab valuuta kallinemine eksporti.

4CASTi peaökonomisti Stephen Websteri hinnangul on määrade muutmine siiski vähetõenäoline.

"Euroopa majandus elavneb - see ei ole kiire, vaid saab olema väga aeglane," resümeeris Prantsuse suuruselt kolmanda panga Credit Agricole tegevjuht Jean-Paul Chifflet läinud nädalal. „See kitsas tee on täis ohte, nagu näiteks deflatsioon."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. March 2014, 13:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing