Andersson taandus Tallinna börsilt

Juhan Lang 16. mai 2014, 09:09

Aastaid tagasi suurte investeeringutega Tallinna börsi esiinvestorite pingritta rebinud rootslasest väikeinvestor Stefan Andersson on siinselt börsilt täielikult taandunud.

Ta müüs mullu 842 706 euro väärtuses Merko Ehituse aktsiaid, 235 000 euro eest Tallinna Vee aktsiaid, 115 000 euro eest Tallinki ja 95 000 eest Järvevana aktsiaid. Lisaks kasseeris väikeinvestor osaühingu Andersson Investeeringud kaudu 413 000 euro eest sisse Soome energiatootja Fortumi ja 163 000 euro eest sealse paberitööstuse UPMi aktsiaid.

Eestis pole huvitav. Andersson põhjendas eile Äripäevale taandumist sellega, et ta ei näe hetkel Tallinna börsil midagi huvitavat, ent see pruugib nõnda olla vaid ajutiselt. "Jälgin edaspidigi," kinnitas ta.

Andersson müüs mullu kokku pea 1,9 miljoni euro väärtuses aktsiaid. Samal ajal ostis ta 813 000 euro eest põhjanaabri kinnisvaraarendaja Sponda ja ligi 274 000 eest sealse Aktia panga aktsiaid. Kokku ostis ta aktsiaid 1,5 miljoni euro eest. Lisaks eelpoolmainitutele lisas ta portfelli Fortumi ja UPMi väärtpabereid.

Möödunud aasta lõpu seisuga oli Anderssoni ettevõttel veidi enam kui miljoni euro väärtuses vaid Sponda, Fortumi ja Järvevana aktsiaid. Kokku teenis Andersson mullu aktsiatelt kasumit 275 000 euro jagu ja dividenditulu ligemale 48 000 eurot. Aasta varem olid need numbrid vastavalt 205 000 ja 32 000.

Äritegevuse algusest on Anderssoni investeerimisfirmale jaotamata kasumit kogunenud enam kui 1,2 miljoni euro jagu.

Premeerib dividendidega. Ettevõtte ainuosanikuna otsustas investor endale maksata 100 000 euro eest dividende. Teist samapalju on osaühingul juba varasemalt välja kuulutatud, aga välja maksmata.

Eilse seisuga kuulub Anderssonile Tallinna börsil investeering ainult Merko Ehituse aktsiatesse, väärtusega 33 425 eurot.

Hiljuti kommenteeris Andersson, et Merko on tema hinnangul Eesti parim ehitusettevõte ja oma dividendipoliitikas väikeaktsionärisõbralik. "Seega on selline aktsiainvesteering olnud päris ideaalne," rääkis ta. "Samas, täna muutub konkurents aina tihedamaks, Eesti kasvuväljavaated ebakindlamaks ning Tallinna Börsi likviidus on kriitiliselt madal. Seetõttu ma küll usun, et Merko jääb ehitusturu liidriks, aga olen aktsiahinna arengu osas ebakindlam."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    19. May 2014, 13:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing