Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investor sepitseb Eesti ainsat riskifondi

    Juba aastate eest Äripäeva investorite TOPi esirivis rebinud ja börsidel kauplemise imelapseks tituleeritud väikeinvestor ja päevakaupleja Mikk Talpsepp (29) loodab veel tänavu käivitada Eesti ainsa riskifondi.

    2003. aastal börsikauplejana alustanud investori kinnitusel on oma fondi loomise idee küpsenud juba mõnda aega. “Leian, et aeg on küps, plaan on teha Eesti esimene hedge-fondi tüüpi fond, mis seaks suunaks konkureerimise USA vastavate fondidega. Tahaks loota, et novembris saab alustatud,” rääkis Talpsepp. “Näen ka turgudel peatselt avanemas häid võimalusi.” Tõenäoliselt teeks fond tema kinnitusel tehinguid mitte ainult aktsiaturgudel, vaid väärtpaberiturgudel üldisemalt, sest mingi osa tehingutest võiks moodustada mitmesugused tehingud tuletisinstrumentidega. “Millised varaklassid lõpuks ja millistes proportsioonides täpsemalt tingimustesse jäävad, selgub protsessi käigus,” märkis Talpsepp.
    Üle kümne aasta päevakaupleja leiba söönud ja Äripäeva Investorite TOPis viimati 2011. aastal enam kui 800 000 euro suuruse investeeringuga kümnenda koha hõivanud Talpsepp soovib enda sõnul hakata konkureerima mitte niivõrd Eesti fondidega, vaid pigem hedge-fondidega üle maailma, kus neid on 10 000 ringis.
    Küsimusele oodatava tootluse kohta vastas Talpsepp, et fondijuhid ei tohi ega saa tootluslubadusi anda, aga kui plaan teoks saab, siis eesmärgiks saaks traditsiooniliste ja madala riskiga fondide edestamine. “Pikaajalisem eesmärk on ikkagi hakata konkureerima USA hedge-fondidega ja nende tootlused võivad kohati väga kõrged olla,” resümeeris ta. “Ent on ka fonde, mis hävivad.”
    Taotlus on veel esitamata. Talpsepp toonitas, et lisaraha kaasamine fondi on esialgu teisejärguline, fondi paneb ta püsti oma raha eest. “Ma ei plaani alguses eriti lisaraha kaasamist, kuid kui fondiosakute soovijaid tuleb, siis on hästi, aga see ei ole kriitilise tähtsusega. Algse fondimahu plaanin täita omavahenditest,” rõhutas ta.
    Üks fondi loomise põhjus on tema sõnul ka ametliku tootluse avalik registreerimine. “Fondi on lihtsam müüa siis, kui fondil on juba väike ajalugu ning on juba natuke näha, kuidas läheb, eriti kui on plaan hakata paari aasta pärast USAs ­pildile jõudma,” sõnas Talpsepp.Sõltuvalt finantsinspektsiooni kehtestatavatest tingimustest plaanib Talpsepp pakkuda võimalust fondi kaudu oma raha investeerida kõigile soovijatele ega plaani seda suunata kutselistele investoritele.
    “Lõplikud fondi tingimused selguvad lubade taotlemise käigus ja on võimalik, et mingeid korrektuure tuleb tingimustesse teha,” märkis ta. “Seega praeguses staadiumis on vara kommenteerida tingimusi, sest taotlus fondi loomiseks on veel esitamata.”
    Et tingimused on lahtised, ei osanud Talpsepp veel ka öelda meeskonna suurust, kes hakkab fondivalitsemises kaasa lööma, ent arvas, et fondijuhtimine jääb siiski peamiselt tema õlgadele.
    Raha juhib intellekt. Raha edukaks juhtimiseks ei ole tema hinnangul inimeste arv ka oluline mõõdupuu. Ta tõi näiteks staarinvestor Warren Buffetti ettevõte Berkshire Hathaway, kus on teenistuses umbes 20 töötajat, kes juhivad ühtekokku sadu miljardeid dollareid. “See ei ole selline äri, kus on vaja palju inimesi, vaid see on kõrgelt intellektuaalne tegevus,” ütles ta.
    Talpsepa sõnul on tema juhitavate varade keskmine aastane tootlus kümne tegutsemisaasta jooksul maailma väärtpaberiturgudel jäänud 60% kanti, kuid tootluses on olnud ka kõikumisi.
    “Selline tootlus on iseenesest väga võimas, aga kas see edasi jätkub sellisena, ma ei julgeks panustada,” rääkis ta. Viimastel aastatel ei ole portfell tema sõnul märkimisväärset kasvu näidanud ja pigem ootab ta uusi võimalusi. “Kui turgudel läheb olukord jälle närvilisemaks ja keerulisemaks, eks ma siis üritan taas toimetada turust paremini, ja see on aeg, mis loeb kõige rohkem.”
    Riskifondi mõiste on muutunud
    Ligi 857 000 euro suuruse rahapaigutusega Tallinna börsile tänavu Äripäeva investorite TOPis 13. kohale tulnud väikeinvestor Rene Ilvese jaoks tuli Talpsepa fondi loomise idee üllatusena. “Ma ei olegi teadlik, et tal selline idee oleks, aga no andku minna ja pärituult purjedesse,” ütles ta.
    Ilvese hinnangul on selletaoliste fondide puhul võtmetähtsusega n-ö edge ehk teisisõnu kauplemiseelis teiste investorite ees. “Sul on vaja mingit eelist, mis seda tootlust tekitaks, sest kui lihtsalt osta ja jääda ootama tõusu, pole see enam hedge-fond, vaid mutual fund,” selgitas ta.Ilves meenutas, et läinud kümnendil tabas USAd tohutu riskifondide buum, millega tekkis juurde ligemale 10 000 uut hedge-fondi. Tema sõnul on see mõiste aga aja jooksul pisut devalveerunud.
    “Eks igaüks võtaks hea meelega raha sisse, aga kui enne olid need riskifondid, siis tänapäeval on need enamasti tavalised fondid, mis ostavad aktsiaid ega tee midagi erilist,” rääkis ta. “Pigem on neid nime poolest palju, aga vanasti tähendas see, et neil on oli mingi arbitraaži idee, millega tootlus saavutati.”
    Peale aastaid tagasi LHV Grupist eraldunud ja kurikuulsaks saanud Gildi riskifondi (haldas algselt fonde LHV Arbitrage  ja LHV GO – toim) Eesti ajaloost riskifondi nime kandvaid üksusi naljalt võtta pole. “Gildi arbitraaži puhul läks tootlus sirge joonena üles, kuni ühe üleva hetkeni,” meenutas Ilves.
    Küll on tema kinnitusel Eesti investoreil võimalik ka näiteks USA hedge-fondidesse raha paigutada, ent see eeldab väga suurt kapitali.
     
    Mis on mis
    Riskifond ehk hedge-fond
    Tüüpilised USA fondid tegutsevad peamiselt USA väärtpaberiturgudel, ostes aktsiaid ja müües lühikeseks ning ehitades üles erinevaid aktsia- või optsioonistrateegiaid.Vajadusel tehakse muid tehinguid tuletisinstrumentidega, olles keskendunud kas teatud sündmustele reageerimisele või erinevate turu ebaefektiivsuste otsimisele.Ei keskenduta lihtsalt parimate investeerimisobjektide leidmisele, vaid antakse oma panus turgude toimimisse ka teistel viisidel või pakutakse kaitset teatud turuolukordade vastu.Eestis on olnud varemalt paar, mitte eriti hea maine ja lõpu leidnud hedge-fondi tüüpi fondi. Kuid nende tegutsemisalused olid teistsugused. Pole teada, et Eestis oleks ükski fond seadnud eesmärgiks konkureerida USA hedge-fondidega.
    Allikas: Mikk Talpsepp
     
    Kommentaar
    Eesti riskifondid pole olnud elujõulised
    Allan Marnot, Swedbanki investeerimispanganduse juht
    Hedge-fondide puhul aitavad turu tootlust ületada võimenduse kasutamine tuletisinstrumentide või fondi võetud laenu näol. Samuti piirang fondiosakute lunastamisel, mis vähendab vajadust hoida fondis likviidsuspuhvrit.Sarnased struktuure on Eestis ka varem olnud, kuid kahjuks pole ükski neist turu langusperioodi üle elanud. Loodame, et avalikkusele pakutava fondi puhul on riskid, mida fondiosaku omanikele pannakse, piisavalt selgelt fondi emissiooniprospektis välja toodud.Euroopa Liidus on värskelt vastu võetud AIFMD-nimeline direktiiv, mis kehtestab nõuded hedge-fondidele.Kuigi AIFMD rakendub oluliselt suuremate fondimahtude juures, kui Eesti fondide puhul võiks oodata, on pikemas perspektiivis selle direktiivi raames tegutsevatel fondidel keeruline konkureerida offshore-piirkondades registreeritud  n-ö USA hedge fund’idega.
    Eestis on väike nõudlus
    Andre Nõmm, finantsinspektsiooni juhatuse liige
    Avalikkusele pakutavat investeerimisfondi saab asutada vaid vastavat tegevusluba omav fondivalitseja.Tegevusloa taotlemise nõuded ja protsess ning fondivalitsemisele esitatavad nõuded tulenevad investeerimisfondide seadusest.Vastavat tüüpi fondide vähene leviku põhjus Eestis võib olla vähene nõudlus sellise toote järele Eesti fondisektoris või pole ka sellise kutseoskusega ettevõtjaid.Niinimetatud hedge-fondi tüüpi fondid on tavaliselt suurema riskisusega investeerimisfondid. Iga fondi investeerimispoliitika ja riskisus määratakse fondi tingimustega.
  • Hetkel kuum
Noored küsivad palka nii, et maa must? Väga hea!
Noorte kõrge palgasoov on normaalne ja viib edasi, pole siin iriseda midagi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Noorte kõrge palgasoov on normaalne ja viib edasi, pole siin iriseda midagi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.