Mait Kraun • 18. juuli 2014 kell 12:13

Viiendik arengumaade elanikest elab alla euroga päevas

Maailmas on tehtud vaesuse vähendamise osas edusamme, kuid iga viies arengumaa elanik peab jätkuvalt hakkama saama vähem kui euroga päevas, selgub ÜRO aastatuhande arengueesmärkide 2014. aasta aruandest.

Vaatamata sellele, et eesmärk vähendada vaesust poole võrra 2015. aastaks on saavutatud, on vaesuse vähenemine erinevates piirkondades olnud ebaühtlane, ütles ÜRO.

„Mõnedes regioonides on eesmärk vähendada äärmuslikku vaesust õnnestunud. Nagu näiteks Ida- ja Kagu-Aasia piirkondades. Samas on teiste regioonide, näiteks Sahara-taguse ja Lõuna-Aasia areng selle koha pealt maha jäänud,“ tõdes ÜRO kolmapäeval avaldatud raportis, vahendab CNBC.

Lõuna-Aasias ja Sahara-taguses piirkonnas elab vastavalt 30 ja 48 protsenti inimestest jätkuvalt alla 1,25 dollariga päevas (ca 93 eurosenti). 1990. aastaga võrreldes on näitajad aga paranenud – tol ajal olid protsendid 51 ja 56.

India on nimekirja eesotsas. Koguni kolmandik äärmises vaesuses elavatest inimestest on pärit Indiast. Riik loodab, et uus peaminister Narendra Modi viib läbi reforme, mis elustab loidu majandust ning aitab vaeste hulka vähendada.

Hiina on teinud äärmusliku vaesuse vähendamises edusamme – kaks kümnendit tagasi oli protsent 60, nüüd aga 12.

Vaatamata märkimisväärsele edule, on Hiina absoluutnumbrite poolest India järel teisel kohal – kokku elab Hiinas 13 protsenti maailma inimestest, kes peavad hakkama saama alla 1,25 dollariga päevas.

Hetkel kuum