Ken Rohelaan • 23. juuli 2014 kell 13:06

Colliers: ärikinnisvara turg toimib

Ärikinnisvara turul tehakse piisavalt suures mahus tehinguid, mistõttu ei saaks Colliers International Advisors OÜ partneri Margus Tinno sõnul öelda, et tegemist oleks tagasilöögiga.

Colliersi investeeringute ja hindamise juht Tinno tõi võrdluseks, et tänavu on Eestis esimese poolaastaga tehinguid ligi 100 miljoni euro eest. Viis aastat tagasi jäi number ligi 15 miljoni juurde.

LVM Kinnisvara juhatuse liige Andres Sutt ütles Äripäevale, et ärikinnisvara otsitakse küll investeerimiseks, kuid n-ö käärid tekitab pakkumise ja nõudluse erinevus.

Tinno sõnul on kogu aeg mingid käärid olemas, mistõttu ideaalset olukorda, kus müüja ja ostja mõtlevad täpselt samamoodi, ei ole ega tule. Colliersi partner lisas, et ärikinnisvaral on erinevaid tahke, mistõttu ei saa seda vaadata nii üldiselt kui elukondlikku kinnisvara.

Tinno lausus, et näiteks investeeringuid mõjutab nii üldine turu toimivus kui ka finantseerimistingimused. Samal ajal tuleb üürituru puhul jälgida, kuidas läheb eri majandussektorite ettevõtetel, kes vajavad pinda. "Palju on neid ettevõtteid, kes soovivad laieneda. Ka sealtpoolt on võimalik vaadata, milline võiks turu tendents lähitulevikus olla," ütles Colliersi esindaja.

Kui makromajanduses ei tule poliitilistel põhjustel tõsiseid tagasilööke, siis püsib kinnisvarasektor Tinno hinnangul stabiilsena. "Viimasel paaril aastal on toimunud mõistlik turu areng – nõudluse ja pakkumise kontekst on tasakaalus," ütles Tinno. Tema sõnul ei ole buumiaegset mulli näha. "Me oleme stabiilses keskkonnas, mis võib õrnalt paraneda, kui makrosüsteem kosub," lisas ta.

Eesti Konjunktuuriinstituudi teatel on kinnisvarasektori kindlustunne esmakordselt peale 2009. aastat kandunud negatiivsele poolele ja iga viies ettevõte prognoosib ärikonjunktuuri halvenemist teisel poolaastal.

Hetkel kuum