Birjo Must • 15. august 2014 kell 9:00

Vene soomukid ületasid piiri

Kümned Vene sõjaväe soomukid liikusid täna varahommikul Ukraina piiri lähedale, kuhu eile jäi pidama veoautode konvoi, mis väidetavalt veab humanitaarabi. Interfax Ukraina kinnitusel ületasid soomukid juba ka Ukraina piiri.

Varahommikul nähti vene soomukeid kogunemas Ukraina piiri äärde, kus jäi eile peatuma Moskvast saadetud veoautode konvoi. Moskva ja Kiiev ei ole jõudnud kokkuleppele kas ja millistel tingimustel võib konvoi piiri ületada, vahendab Reuters.

Küll aga ületasid soomukid Interfax Ukraina kinnitusel piiri separatistide hõivatud Izvarõne piiripunktis.

Kiievi ja lääneriikide ametnikud on öelnud, et humanitaarabi konvoi võib olla Vene sõjalise rünnaku kate. Venemaa on aga väite ümber lükanud.

Venemaa kinnitusel veavad veokid 200 tonni vett, lastetoitu ja abipakke inimeste jaoks Ida-Ukrainas, kus vene meelsed separatistid võitlevad Ukraina sõjaväelastega.

Neljapäeval peatus umbes 280 veoauto konvoi Vene linna lähedal, mis asub 12 miili kaugusel Ukraina piirist. Täna hommikul oli see veel endiselt seal ja Reutersi reporteri sõnul oli seal lähedal ka umbes tosin soomukit.

The Guardiani väitel on ebatõenäoline, et see tähistab Venemaa täielikku sissetungi Ukrainasse, kuid on selge tõestus, et Vene väed on Ukraina lähistel aktiivsed.

Kiiev ja NATO on väljendanud hirmu, et Venemaa ründab Ida-Ukrainat pärast enam kui 40 000 sõduri ülesrivistamist piiri lähedale. Venemaa on öelnud, et viib läbi sõjalisi õppusi ja et neil ei ole plaanis riiki rünnata. Samuti on Venemaa ümber lükkanud selle, nagu toetaksid nad ukraina mässulisi sõjaliste vahenditega.

Kiiev on öelnud, et kui Vene humanitaarabi konvoi ületab Ukraina piiri ilma kohaliku võimu nõusolekuta, võtab Ukraina valitsus seda kui Venemaa ebaseaduslikku sissetungi.

Sellegipoolest on olemas väike võimalus, et konvoi siseneb Ukrainasse. Vene välisministri kinnitusel peavad nad tõsiseid läbirääkimisi Punase Risti ja Ukraina valitsusega. Punase Risti ametnikud saabusid eile Kiievisse.

Erinevad kohalikud organisatsioonid on väitnud, et Luganski ja Donetski piirkondades elavatel inimestel napib pärast neli kuud kestnud konflikti puhast vett, toitu ja elektrit. ÜRO andmetel on konflikti käigus surma saanud enam kui 2000 inimest.

 

Hetkel kuum