Uus torm arenevate turgude valuutadele?

15. september 2014, 00:00

Nõrkus arenevate turgude valuutades võib olla märguanne, et tulekul on paanika, kus investorid põgenevad arenevate turgude aktsiatest ja valuutadest.

“Kõik näib olevat arenevate turgude valuutade vastu,” ütles Macquarie valuutaanalüütik Nizam Idris, kelle sõnul avaldavad mõju USA dollari tugevus ja mure Hiina kasvu pärast.

Reitinguagentuur Moody’s võttis teisipäeval negatiivse vaatluse alla Brasiilia krediidireitingu, viidates leigele majandusaktiivsusele ja investorikindluse langusele. Agentuuri otsus tõi kaasa ka teiste Ladina-Ameerika valuutade nõrgenemise.

Langust on suurendanud mure USA intressi­määrade pärast. Nii Brasiilia reaal kui ka Colombia peeso kukkusid möödunud nädalal umbes 2 protsenti. “Brasiilia reaal, Colombia peeso, Tšiili peeso – kõik löödi sisse. See saadab sõnumi, et arenevad turud ja valuutad on tõenäoliselt tõusu­tsükli lõpus,” lisas Idris.

Enamik valuutadest languses. Möödunud nädalal langes USA dollari vastu suur osa maailma valuutadest. San Francisco Föderaalreserv andis märku, et intressimäärad võivad tõusta oodatust varem.

“Kui meil on stsenaarium, kus dollar tugevneb veelgi, siis näeme, et arenevate turgude valuutadel on üpris raske tugevaks jääda,” ütles ­HSBC valuutastrateeg Dominic Bunning. “Brasiilia on näide, et suur makromajanduslik pilt mõjutab seda, mis toimub arenevate turgude valuutadega,” lisas ta.

Hiinat võib oodata raske maandumine. Teine suur faktor on Hiina. “Põhjus arenevate turgude valuutade nõrgenemise taga on tõenäoliselt ka Hiina,” ütles Idris. Tema arvates on tõenäoline, et Hiina majandust võib ka praegu tabada raske maandumine.

Hiina majandus aeglustus teises kvartalis 7,4 protsendile, võrreldes esimese kvartaliga. Analüütikud ootasid 7,5 protsendilist kasvu. “Kui saame Hiinast nõrgad andmed, satuvad toor­ainete hinnad ja valuutad surve alla,” lisas Idris, kelle sõnul on dollari tugevus peamine põhjus, miks arenevate turgude valuutad langevad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. September 2014, 18:32
    Otsi:

    Ava täpsem otsing