Raido Neemre • 17. september 2014 kell 16:41

Paavst Francis hoiatab III maailmasõja eest

Paavst Fancsis sõnas laupäeval, et üle maailma leviv konfliktide laine on nagu tükkidest kokkupandud III maailmasõda, mõistes ühtlasi hukka relvakaubanduse ja terrorismi, mis külvavad surma ja hävingut.

“Inimkond peab pisaraid valama ning praegu on selleks õige aeg,” märkis Francis Itaalia suurima, fašismile pühendatud I maailmasõja sõjamonumendi ees missat pidades.

“Sõda on hullus,” sõnas paavst oma kõnes. “Isegi täna, peale teistkordset läbikukkumist maailmasõjas, võime rääkida Kolmandast maailmasõjast, paljudest kriisikolletest üle maailma, kus toimuvad kuriteod, massihukkamised, häving,” hoiatas ta.

Viimastel kuudel on Francis teinud mitmeid üleskutseid lõpetamaks konflikte Ukrainas, Iraagis, Süürias, Gaza sektoris ning mitmetes Aafrika osades. 

“Sõda on irratsionaalne; see on vaid plaan toomaks hävingut: see kasvab koos tehtava hävinguga,” sõnas ta. “Ahnus, sallimatus, võimuiha - need on motiivid, milletõttu alustatakse sõda ning liiga lihti õigustatakse neid ideoloogiaga,” lisas ta.

Eelmisel kuul sõnas paavst, et rahvusvaheline üldsus peaks kasutama jõudu peatamaks Islamiriigi sõdijate ebaõiglane agressioon, mille läbi on tapetud või sunnitud ümber asuma tuhanded inimesed Iraagis ja Süürias.

Tuhanded inimesed kuulasid vihma ja külma trotside paavsti kõnet, kus ta mõistis terrorismi karmilt hukka.

Hetkel kuum