Äripäeva joogitest: Tšiili 19 varjundit

Karoliina Vasli 04. oktoober 2014, 00:01
Tšiili punaste veinide testil tuli võitjaks Maycas del Limari Reserva Especial Cabernet Sauvignon - täidlane ja aroomikas veini, mis sobib nii grill-liha kui ka lambaliharoogadega.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141004/VARIA/141009864/AR/0/AR-141009864.jpg

Äripäeva Tšiili punaste veinide testi võitis Maycas del Limari Reserva Especial Cabernet Sauvignon, mille maitses võis tunda isegi piparmünti ja šokolaadi.

Kui mainisin ühele tuttavale, et Äripäeva kolmandal joogitestil on laual Tšiili punased veinid, imestas ta, miks on välja valitud vaid üks riik. Kas ei võiks võtta näiteks tervet Lõuna-Ameerikat?
Tšiili võlu ongi aga selles, et geograafiliselt paikneb see nõnda, et seda piirkondadeks jaotades pole kliima võrreldav. 

Jook, mida poest ostaks

“Üks riik, aga nii palju erinevaid maitseid,” hindas üks kolmandal joogitestil osalenu. Sel korral prooviti 19 erinevat veini. Paradoksaalselt läks kuldmedal just viimasena proovitud veinile Maycas del Limari Reserva Especial Cabernet Sauvignon, mida ka eksperdid kiitsid kui täidlast ja aroomikat veini, mis sobib nii grill-liha kui ka lambaliharoogadega. Veini maitses andis tunda mustade sõstarde, piparmündi ja tumeda šokolaadi aroom.

Žüriiliikmete sõnul tõusis see teistest märgatavalt esile ja võrreldes varasematega oli jook, mida tõesti poest ostaks. Antud vein oli ka ea poolest testil pakututest üks väärikamatest – veiniteoga alustati juba viis aastat tagasi.

Teine koht läks veinile Veranda Syrah, milles oli tunda musta kirssi ja münti. Pronksmedali, eripreemia ja publiku lemmiku tiitli pälvis Torres Cordillera Carignan. “Tugev ja puuviljaline maitse,” kiitis žüriiliige Igor Sööt. Viidati sellelegi, et on aru saada, et vein on pikalt seisnud tammevaadis. Hiljem selgus, et seda ongi laagerdatud Prantsuse tammevaadis, aga arvatust vähem, 11 kuud. Toitudest sobib see kokku pasteedi ja riisitoitudega, aga ka raguu kõrvale.

Küsimuse peale, miks just see vein eriliselt meeldis, kostsid publiku hinnangud, et see maitses teisiti kui juhuslik vein, mida poest osta. “Seda pakuks kas või oma sünnipäeval, sest selle maitse jääb pikemalt kestma, ka tahaks seda juua külmal sügisõhtul,” ütles üks naisterahvas.

Vanus loeb

Testis paistis silma seegi, et vanus on väärtus. Kui näiteks enamiku värske stiiliga valgete veinide puhul on aasta või paar vana vein maitserikkam kui näiteks 2010. aasta toodang, siis Tšiili veinid vajavad aega. Testi viie parima veini hulgas olid joogid sünniaastaga 2009 või 2010. Ka žüriiliikmed mainisid, et maitse järgi on aru saada, et need pole äsja valminud. 

Tšiili on geograafiliselt piiratud kõigist neljast ilma­kaarest – Atacama kõrb põhjaosas, Andide mäestik idapiiril, Patagoonia jääväljad lõunas ning Vaikse ookeani külm hingus läänerannikul. Kõik need koosmõjud aitavad tagada põllumajandusele maksimaalselt tervislikud tingimused ja kaitsta viinamarjaistandusi kahjurite ja haiguste eest. Piirkondadeks jaotatuna võib kindel olla, et erinevused nende vahel on suured. Kogu see erinevus kajastub hästi ka põnevate Tšiili veinide maitses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. October 2014, 13:23

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing