Teksatootmine kolib Soomest Valka

05. november 2014, 13:00
Põhjamaade suurim teksatootja M.A.S.I Company Oy tahab kevadel tuua teksatootmise Eestisse Valka.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141105/NEWS/141109863/AR/0/M.A.S.I-Company-Oy-

Põhjamaade suurim teksatootja M.A.S.I Company Oy tahab kevadel tuua teksade õmblemise lõplikult Eestisse Valka, kus firma on seni peale teksatoodete ka üleriideid teinud.

Ettevõte lõpetab teksade tootmise Soomes Keiteles, samuti paneb punkti teklite tegemisele Jyväskylas.

Firma tegevjuht Pekka Vyyryläinen ütles väljaandele Savon Sanomat, et tootmise Eestisse viimise põhjus on töötajate pensionileminek, mitte majanduslikud raskused. “Viitasaare tehase sulgemise järel oleme olnud majanduslikult plussis.”

Jyväskylas on viis vanemaealist õmblejat, kes tekleid teevad. “Töörühm kolitakse Keitelesse, kui suurem osa Jyväskyla töötajatest talvel pensioniikka jõuab,” avaldas Vyyryläinen. “Peame aru, kas tuua osa tootmisest Valgast Keitelesse, kus võiks ka väiksema pükste- ja pealisriiete valmistamise rühma luua.”

Kümme aastat tagasi kolis ettevõte hinnasurve tõttu Viitasaare teksatehase tootmise Eestisse. Tööta jäi siis kokku 66 inimest.

Halvimal juhul tähendab peatne teksatootmise kolimine Eestisse, et Soomes kaotab töö 35 inimest, neist viis Jyväskülas ja umbes 30 Keiteles. Soomes on firmal kokku 130 töötajat, kellest Keiteles töötab 90. Viis inimest on tööl Jyväskylas ja umbes 30 turunduspoolel Helsingis ning kauplustes.

"Eesti ettevõte ei kuulu enam kontsernile, selle omanik on üks meie omanikest. Eestis on ligikaudu 150 töötajat," märkis Vyyryläinen.

Ahtola ja Pekka Laine rajasid aastakümneid tagasi Keiteles Bluemani-nimelise tehase, millele Soome president Urho Kekkonen 1972. aastal nurgakivi asetas. Blueman õmbles Lee Cooperi kaubamärki kandvaid teksasid. 1980. aastate alguses asus ettevõte valmistama teksaseid ja pluuse Nõukogude Liidule, pärast liidu lagunemist läks firma pankrotti.

1990. aastal rajati Rauniosse M.A.S.I Jeans Oy, 11 aastat hiljem vahetas ettevõte nime M.A.S.I Company Oy vastu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. November 2014, 13:00

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing