Lisanduv töö Soomest aitab Valga firmal vee peal püsida

05. november 2014, 16:00
Valga õmblusfirma saab tööd juurde.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141105/NEWS/141109846/AR/0/AR-141109846.jpg

Põhjamaade suurim teksatootja M.A.S.I Company Oy tahab kevadel tuua teksade õmblemise lõplikult Eestisse Valka, kus firma on seni peale teksatoodete ka üleriideid teinud. Soomlaste otsus annab aeg-ajalt poolikuid töönädalaid teinud Valga õmblejatele kindlustunnet.

Ühtlasi tähendab see, et ettevõte ei hakka järgmisel aastal Valgas uusi töötajaid palkama. “Soomes on laialt teada, et mitmetel firmadel on müügiga tõsiseid probleeme. See on suures osas seotud Vene turu vähenemisega. Vene kliendid, kes käisid Soomes tihti kaupa ostmas, kulutavad nüüd rubla väärtuse langemise tõttu vähem raha. Soomlased ise on ka ettevaatlikumad ja hoiavad raha pigem sukasääres,” rääkis M.A.S.I Company AS tootmisjuht Anu Eesmaa, lisades, et tajub ka ise väikest tagasilööki.

Eesmaa täpsustas, et kuna tellimusi on tulnud vähe, oli nii septembris kui oktoobris kümme päeva, kus polnud õmblejatele tööd anda. “See on pikk aeg,” nentis ta. Peale raha säästvate klientide mõjutab tellimuste saabumist ka soe ilm, mille tõttu ei kiirustata talverõivaid ostma. “Usume, et kui tootmine üle tuleb, on meil tööd rohkem, kui teha jõuame. Ilmselt anname siis osa tellimustest allhankesse," sõnas Eesmaa.

Valga õmblusfirmas töötab 137 inimest, kellest osad on lätlased. Koondanud on ettevõtte viimastel aastatel üksikuid töötajaid. “Teadsime, et teksatootmisega tulevad muutused, nii et püüdsime inimesi hoida. See kindlustab meie õmblustööstust Valgas, kuigi me polegi otseselt ohus olnud, pigem on mahud vähenenud.”

Kuigi Valgas on teisigi õmblusettevõtteid, Eesmaa neid konkurente ei näe, sest nad toodavad rõivaid näiteks Norra või Rootsi. “Teeme tööd erinevaid tooteid eri turgudele, nii et oleme konkurendid ehk vaid tööjõu osas. Meil ei ole tänu püsivale kaadrile olnud tööjõupuudust, aga olen kuulnud, et teised otsivad aeg-ajalt töötajaid, kuid ei leia.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. November 2014, 15:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing