12. november 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Hansson: tööjõu nappus annab tulevikus hoogu palgakasvule

Eesti Panga president Ardo Hansson  Foto: Eiko Kink

Täna Tallinnas majanduskonverentsil esinenud Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni sõnul annab järjest napimaks jääv tööjõud tulevikus hoogu palgakasvule, mis muudab väikese tootlikkusega ettevõtete kestmajäämise üha keerulisemaks.

Juba viie aasta pärast on Eestis tööealisi inimesi 30 000 võrra vähem kui täna. Ettevõtjad vajavad järjest kõrgema kvalifikatsiooniga töötajaid, kuid tööd otsivate inimeste oskused ei vasta tihti vabade töökohtade nõuetele, ütles Hansson pressiteate vahendusel.

Keskpanga presidendi Hanssoni hinnangul on Eesti jaoks mõistlik keskenduda pikemaajalise majanduskasvu kindlustamisele, milleks on vaja arendada järjest napimaks muutuvat tööjõuressurssi ja investeerida tootmise tõhustamisse. “Väheefektiivsete ja väikese tootlikkusega ettevõtete jaoks muutub kestmajäämine järgmistel aastatel paratamatult üha keerulisemaks.”

Konverentsil majandusolukorrast ülevaate teinud Hansson lausus, et Eesti majanduse vastupanuvõime riskide suhtes on viimasel ajal paranenud. Ettevõtete ja majapidamiste laenukoormus on vähenenud ja kinnisvaraturg rahunenud, kuid Eesti väiksuse tõttu võivad tekkida ohud mõnes kitsas majanduse segmendis, nagu näitasid hiljutised Venemaa sanktsioonid, märkis Hansson.

Maailmamajandus ja sealhulgas Euroopa majanduskliima on hakanud tasahaaval paranema ning välisnõudluse elavnemine soodustab ka Eesti majanduskasvu järkjärgulist kiirenemist. Hanssoni sõnul tuleb aga ettevaates arvestada, et majanduskasvu ohustavad riskid on nii meil kui ka mujal väga suured.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt