Sirje Rank • 29. detsember 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Jaapanile uus suur stiimulpakett

Jaapani peaminister Shinzo Abe  Foto: Scanpix/REuters

Jaapani valitsus kiitis nädalavahetusel heaks 3,5 triljoni jeeni ehk 29 miljardi dollari suuruse paketi majanduskasvu ergutamiseks.

Meetmete hulgas on ostuvautšerid, küttekulude toetused vaestele ning madala intressimääraga laenud väikefirmadele, kes kannatavad sisendihindade tõusust, vahendas agentuur Bloomberg. Umbes 1,7 triljonit jeeni on kavas kasutada loodukatastroofis kannatanud piirkondade taastamiseks.

Valitsus hindab, et meetmete mõjul kasvab SKP 0,7%.

Majandusminister Akira Amari sõnul rahastatakse paketti maksutuludest ja kasutamata vahenditest, uut võlakirjaemissiooni pole tarvis.

Jaapani peaminister Shinzo Abe lükkas edasi käibemaksu uue tõstmise kava, kui Jaapani majandus kolmandas kvartalis ootamatult langusesse läks. SKP kahanes aasta baasil 1,9%, mis oli oodatust suurem langus. Seda seostati osaliselt käibemaksu tõstmisega tänavu kevadel, mis oli deflatsioonipaines Jaapanis esimene käibemaksu tõus 1997. aastast.

Novembrikuu majandusnäitajad kinnitavad Jaapani majanduse nõrka seisu – SKP kahanes ja jaemüük langes.

Käibemaksu tõstmise plaanitud teise raundi edasilükkamine raskendab valitsusel riigi rahanduse korrastamist. Jaapani võlakoorma suurus ületab enam kui kaks korda riigi SKP, ajendades reitinguagentuuri Moody's Jaapani reitingut kärpima.

Oktoobris suurendas pretsedenditut stiimulit riigi majandusele ka Jaapani keskpank, suurendades tugioste võlakirjaturul. 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt