• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ekspert petuskeemist: ei saa välistada eestlaste osalust

  Veel pole teada, kui paljude eestlaste meilikontodesse on sisse häkitud.Foto: PantherMedia/Scanpix

  Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbe ekspert Anto Veldre ei usu, et mitme eestlase meilikontod kaaperdanud inimesed ja nende saadetud petukirjad oleksid Eestist. Samas ei saa ta seda ka välistada.

  "Ma ei saa kummalegi poole n-ö maha istuda. Selge on see, et me ei ole lõputult kaitstud," ütles Veldre. "Petised ei arene nullist ja mingite muude asjadega paistaksid nad silma. Suur tõenäosus on, et politsei on nad mingi muu asjaga varem ära spot'inud (leidnud - toim). Tavaliselt ei ole nii, et hakkad tühja koha pealt pätiks ja ei jää vahele."
  Veldre hinnangul on võimalik, et mõni eestlane on petuskeemi koostajaid abistanud või on kurjategijad leidnud inimese, kes oskab eesti keelt.
  Petuskeem, kus keegi reisil olev tuttav tahab raha laenata, ei ole Veldre sõnul midagi erilist, kuna sellist tüüpi kirju on pikka aega saadetud.
  Kuigi kirja sisu eristub vanematest petukirjadest ladusama eesti keele poolest, ei usu Veldre, et selleks oleks kasutatud mõnd tõlkeprogrammi, kuna eesti keel on üks vähestest indoeuroopa keeltest, mida on Euroopas keeruline otse tõlkida. Seetõttu on tõenäoline, et kirja sisu on aidanud koostada inimene.
  "Täna ei ole tõlkurit, mis suudaks 5–10 lauset nii ümber panna, et keskharidusega inimene ei märkaks jama. Kui on korras keel, siis järelikult inimese parandatud," ütles Veldre. Tema sõnul on selliseid kirju nähtud viimased 1–2 aastat. Sellistel puhkudel ei piirduta e-kirjadega, vaid tehakse ka veebilehekülgi, mis küsivad paroole ja krediitkaardi andmeid.
  Veldre sõnul sõltub petuskeemi äratundmine tihtipeale psühholoogiast, mida kujundab sealhulgas varasem kogemus. Tema teatel tunnevad pettuse ära kõige tihemini 13–40aastased inimesed, kes on tõenäoliselt varem mõne sarnase juhtumiga kokku puutunud.
  Veldre soovitab kõigil pettusega kokkupuutunutel pöörduda politsei poole.
  Petukirjale reageerinu saab järgmise vastuse, mis tuleb gmaili asemel juba ohvri nimega loodud uuelt yahoo meiliaadressilt:
  From: ****.****** [mailto:****.******@yahoo.ee]Sent: Tuesday, December 30, 2014 10:02 AMSubject: Re: Tere! Tänan, et vastasite. Palun tehke seda oma kodupangast läbi Western Union süsteemi mille jaoks on vaja nime ja aadressi. Need leiate altpoolt.Saaja nimi:   **** ******AadressÖ: 124 Northumberland Street Newcastle Upon Tyne, NE1 7DGPalun andke teada, kui kiirelt Te saate raha saataPalun saatke mulle ülekande number, et saaksin raha vastu võtta.Vastust ootama jäädes.**** ******
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Sulev Alajõe: Pärnu majandusarengut takistav oskustööjõu nappus istub haridussüsteemi augus
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.