Sirje Rank • 19. jaanuar 2015 kell 9:35

Rootsi mõjukaima tööstusperekonna patriarh on surnud

Peter Wallenberg  Foto: Scanpix

Üle sajandi Rootsi tööstuses ja panganduses domineerinud Wallenbergide perekonna patriarh Peter Wallenberg on surnud, teatas täna Knut ja Alice Wallenbergi sihtasutus pressiteate vahendusel.

Aastatel 1982-1997 oli Peter „Pierre“ Wallenberg perekonna valdusfirma Investor juhatuse esimees. Kuni surmani oli ta Investori juhatuse auesimees. Veel üsna hiljuti juhtis ta ka Knut ja Alice Wallenbergi sihtasutust, andes ohjad järgmisele põlvkonnale üle alles läinud nädalal, vahendas Rootsi majandusleht Dagens Industri. Teatepulga võttis vastu Peter Wallenberg juunior, hüüdnimega Poker.

„Mul on õige aeg anda juhtimine Peter juuniorile üle ning ma olen tänulik, et meie perekonna viies põlvkond jätkab seda tööd, millele meie esiisad panid aluse ettevõtlikkuse teenistuses töötades ning kaasa lüües firmade nõukogudes, kuhu on panustatud märkimisväärset kapitali,“ kommenteeris 88-aastane patriarh põlvkonnavahetust.

Peter Wallenbergi juhtimise all kasvas sihtasutuse varade väärtus kahelt miljardilt ca 85 miljardile Rootsi kroonile. Sihtasutuse panus uurimistegevusse on kasvanud 62 miljonilt kroonilt 1,7 miljardile Rootsi kroonile.

Viiendasse generatsiooni kuulub ka Marcus Wallenberg, kes on praegu SEB panga nõukogu esimees.

Investori kaudu on Wallenbergide perekonnal osalus mitmetes suurtes börsifirmades – SEB, Atlas Copco, AstraZeneca, Ericsson, Wärtsilä, Electrolux, Sobi, Nasdaq, Saab, Husqvarna. 90ndatel aastatel kontrollis „Wallenbergide sfäär“ pea kolmandikku Rootsi SKPst. Wallenbergide valdusfirma Investor on reeglina pikaajaline investor, kes osaleb aktiivselt firma juhtimises ja arendamises ning väärtuse loomises.

Tänavu oodatakse Investoris juhivahetust ning ühe kandidaadina on üleval ka SEB panga praegune juht Annika Falkengren. Tuleval aastal tähistab 1916. aastal asutatud investeerimisfirma Investor juubelit.

Perekonna moto on „Esse, non videri“. Ole/tegutse, ära ole nähtav.

2002. aastal sattus Peter Wallenberg kriitikatormi, kui kiitis heaks toonase ABB juhi Percy Barneviki pensionipaketi mahus 800 miljonit Rootsi krooni. Asi päädis sellega, et Barnevik maksis ligi pool miljardit krooni tööstuskontserni aktsionäridele tagasi.

Enim tuntud on Wallenbergidest ehk Raoul Wallenberg, Budapestis töötanud diplomaat, kes päästis II Maailmasõja ajal holokaustist kümneid tuhandeid juute. Tema saatusest inspireerituna on valminud ooper „Wallenberg“, mille muusika kirjutas Erkki-Sven Tüür.

Hetkel kuum