Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi mõjukaima tööstusperekonna patriarh on surnud

  Peter WallenbergFoto: Scanpix

  Üle sajandi Rootsi tööstuses ja panganduses domineerinud Wallenbergide perekonna patriarh Peter Wallenberg on surnud, teatas täna Knut ja Alice Wallenbergi sihtasutus pressiteate vahendusel.

  Aastatel 1982-1997 oli Peter „Pierre“ Wallenberg perekonna valdusfirma Investor juhatuse esimees. Kuni surmani oli ta Investori juhatuse auesimees. Veel üsna hiljuti juhtis ta ka Knut ja Alice Wallenbergi sihtasutust, andes ohjad järgmisele põlvkonnale üle alles läinud nädalal, vahendas Rootsi majandusleht Dagens Industri. Teatepulga võttis vastu Peter Wallenberg juunior, hüüdnimega Poker.
  „Mul on õige aeg anda juhtimine Peter juuniorile üle ning ma olen tänulik, et meie perekonna viies põlvkond jätkab seda tööd, millele meie esiisad panid aluse ettevõtlikkuse teenistuses töötades ning kaasa lüües firmade nõukogudes, kuhu on panustatud märkimisväärset kapitali,“ kommenteeris 88-aastane patriarh põlvkonnavahetust.
  Peter Wallenbergi juhtimise all kasvas sihtasutuse varade väärtus kahelt miljardilt ca 85 miljardile Rootsi kroonile. Sihtasutuse panus uurimistegevusse on kasvanud 62 miljonilt kroonilt 1,7 miljardile Rootsi kroonile.
  Viiendasse generatsiooni kuulub ka Marcus Wallenberg, kes on praegu SEB panga nõukogu esimees.
  Investori kaudu on Wallenbergide perekonnal osalus mitmetes suurtes börsifirmades – SEB, Atlas Copco, AstraZeneca, Ericsson, Wärtsilä, Electrolux, Sobi, Nasdaq, Saab, Husqvarna. 90ndatel aastatel kontrollis „Wallenbergide sfäär“ pea kolmandikku Rootsi SKPst. Wallenbergide valdusfirma Investor on reeglina pikaajaline investor, kes osaleb aktiivselt firma juhtimises ja arendamises ning väärtuse loomises.
  Tänavu oodatakse Investoris juhivahetust ning ühe kandidaadina on üleval ka SEB panga praegune juht Annika Falkengren. Tuleval aastal tähistab 1916. aastal asutatud investeerimisfirma Investor juubelit.
  Perekonna moto on „Esse, non videri“. Ole/tegutse, ära ole nähtav.
  2002. aastal sattus Peter Wallenberg kriitikatormi, kui kiitis heaks toonase ABB juhi Percy Barneviki pensionipaketi mahus 800 miljonit Rootsi krooni. Asi päädis sellega, et Barnevik maksis ligi pool miljardit krooni tööstuskontserni aktsionäridele tagasi.
  Enim tuntud on Wallenbergidest ehk Raoul Wallenberg, Budapestis töötanud diplomaat, kes päästis II Maailmasõja ajal holokaustist kümneid tuhandeid juute. Tema saatusest inspireerituna on valminud ooper „Wallenberg“, mille muusika kirjutas Erkki-Sven Tüür.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meemikauplejad võtsid sihikule järgmise pankrotistunud aktsia
Huulepulgaindeks ütleb, et ka rasketel aegadel värvivad inimesed huuli – ja sellegipoolest läks huulepulgatootja Revlon pankrotti. Nüüd üritavad meemikauplejad Revloni pankrotiga rikkaks saada.
Huulepulgaindeks ütleb, et ka rasketel aegadel värvivad inimesed huuli – ja sellegipoolest läks huulepulgatootja Revlon pankrotti. Nüüd üritavad meemikauplejad Revloni pankrotiga rikkaks saada.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Vanemahüvitise lõhe oli läbi aastate väikseim
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.