Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Farm metsa- ja koduloomadele

    Restoran Farm köidab pilku põneva interjööriga, oma koha on ruumis saanud nii farmiloomad kui ka muud farmieluga seotud rekvisiidid – viljavihud, pütid ja kaalud. Ka kokad tegutsevad külastajate silme all.Foto: Julia-Maria Linna

    Farmi uksel võtavad meid vastu proua Rebane ning härrased Hunt ja Karu. Neil juba pidu käib. Jänest pole lauda kutsutud ja mägrad vahivad niisama.

    Farm

    25 p (30 võimalikust)Toit: 8 p Teenindus: 8 p Interjöör: 9 p 

    Aadress: Müürivahe 27b, TallinnTelefon: 517 3261Avatud: P–N 12–24, R–L 12–02Põhiroogade hinnad: 10–18 eurot

    Varasemaid Äripäeva restoraniteste loe aadressilt www.aripaev.ee/restoranitest

    Loomatopised laua ümber pidutsema seada on kujundaja poolt julge tegu, mida hea maitse valvurid kindlasti heaks ei kiida. Aga uue farmimängu juhatavad nad kenasti sisse. Ilus ja romantiline on see farm, siin laulavad linnud ja õitsevad lilled, toolid on pehmed ja uhiuued lauad ainult mõõdukalt vanutatud. Sisekujundus võtab eeskuju pigem brittide country-life ajakirjadest kui Eestimaa talust, aga restoranile sobibki see paremini.
    Sõrad taldrikul
    Kui vorm ongi britilik, siis sisu ehk toit on ehedalt eestimaine. Mitte ainult kohalik, vaid suisa hüperkohalik: kui Konju farmi tehtud kitsejuustu pakuvad juba mitmed restoranid, siis Farm teeb Konju piimast ise kodujuustu. Lisaks on Farmil oma leib, eritellimusel tehtud õlu, oma sõir ja ka oma rabarberi- ja astel­pajulimonaad.
    Uue suure kohalikule toorainele ja valmistusviisidele orienteeritud hotellirestorani Farm avamine kinnitab, et kohalik ja kodumaine pole enam nišikaup, vaid on jõudnud kulinaaria peateele, sedapuhku lausa turistiteede ristumispunkti.
    Suurim elamus Farmis olid seajalad – ei mäleta, et oleksin neid mõnes Eesti restoranis kohanud. Prantsusmaal ja Itaalias küll, aga Eestis mitte. On ka aeg, lihalooma ninast sabani ärasöömise trend on hoogu kogunud juba aastaid. Meie restoranide menüüdesse ilmus kõigepealt pikalt põlu all olnud sea kõhuliha, siis tulid põsed, siin-seal on vilksatanud isegi üdikondid, nüüd siis sõrad. Järgmisena on oodata sabasid, siis oleks kõik kohal. Sellel talvel vist enam ei jõua, aga eks siis järgmisel…
    Esimestele jalgadele oleks patt liiga kõrgeid nõudmisi esitada. Hautatud jalakesed olid pehmed, leem oli suurepäraselt maitsestatud, aga liha ja leeme juurde ei kuulunud ühtegi lisandit, ei köögiviljaliblet, ei kartuliraasu. Leib, tõsi küll, oli küll laual ja pealegi väga maitsev. Aga kaua seda liha-leiba ikka süüa jaksab, liimine liha vajaks enda kõrvale hädasti mingit krõmpsu või krõbedat kaaslast.
    Kokad vaatamiseks väljas
    Peale seajalgade tegi rõõmu ka angerjas. Veel kümmekond aastat tagasi oli marineeritud angerjas restoranimenüüdes peaaegu alati kohal, siis aga millegipärast kadus. Nüüd tundub, et on alanud angerja uus tulemine. Farmi menüüs on ta suitsutatult salatilisana ja ka supina, maitsvad olid mõlemad.
    Kohalikud ja hüperkohalikud on ka Farmi magusroad. Astelpaju ja mustad sõstrad nagunii, aga Farmis on olemas ka rukkilinnasekreem, köömnemaitseline rõõsa koore tarretis ja rukkijäätis. Rukkilinnasekreem mustasõstraželeega oli üks viimase aja sümpaatsemaid magusroogasid: omapärane, ei liiga suur ega liiga magus.
    Idüllilist farmimängu lõhub keset restorani asuv kõrgtehnoloogiline köök, kus neli noort kokka otsekui klaasist puuris oma tööd teevad. Käisin ringi ümber puuri, nina peaaegu vastu klaasi. Kokad ei lasknud ennast segada, pilgukontakti ei tekkinud ja midagi uut ma teada ei saanud. Oleks minu teha, paneksin saali mõned lauad juurde ja laseksin vaestel kokkadel kusagil varjulisemas kohas omaette toimetada.
  • Hetkel kuum
Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
EKRE pereheitmine harvendab fraktsiooni ridu
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni riigikogus on valimistel mandaadi saanud 17 saadikust järel 11.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni riigikogus on valimistel mandaadi saanud 17 saadikust järel 11.
EKREst väljaheidetute seas luusib Parvel Pruunsild
EKREst välja heidetud plaanivad kohtuda eeloleval laupäeval, et arutada oma poliittulevikku ja võimalikku erakonna loomist. Juba olla märku andnud mitu ettevõtjat, et tahavad parteihakatist toetada.
EKREst välja heidetud plaanivad kohtuda eeloleval laupäeval, et arutada oma poliittulevikku ja võimalikku erakonna loomist. Juba olla märku andnud mitu ettevõtjat, et tahavad parteihakatist toetada.