Mari Mets • 9 aprill 2015

Soomlaste Saue vürtsitehas läks prantslastele

Saue Production jagab tootmishoonet samuti Pauligile kuuluva Santa Mariaga.  Foto: Julia-Maria Linna

Koos kogu tööstuslike maitseainete divisjoniga müüs Paulig ka Eestis asuva Saue Productioni tehase, mille sada töötajat jätkavad nüüd Prantsuse firma Solina all Skandinaavia sõsaratele vürtside tootmist.

Saue Productioni juhataja Veiko Soome sõnul oli seni Paulig Groupis eraldi tööstusmaitseainete ärivaldkond, kuhu kuulusid neli ettevõtet: Saue Production Eestis, Lihel OY Soomes, Nordfalks Industri Rootsis ja Nordfalks AS Norras.

Kõik maitseainesegud toodeti Sauel Paulig Groupi tehases, kust eksporditi 92% toodangust. Neid turustasid kolm ülejäänud Skandinaavia ettevõtet, kes kuulusid samuti soomlaste Pauligile.

 

Saue Production OÜ

2007. aastal Sauel tegevust alustanud maitseainetööstus, mis kuulus seni Soome Paulig Groupile, kuid müüdi teisipäeval Prantsuse maitseainetööstusele Solina Group

Paulig müüs kogu oma kolmest Skandinaavia edasimüüjast ja Saue tootmisettevõttest koosnenud tööstusliku maitseaine divisjoni Solinale

Saue Productioniga samas majas toodab väikepakenditesse maitseaineid ka Santa Maria, mida ei müüdud ning mis jätkab Pauligi alluvuses

Saue Productioni 2013. aasta käive oli 33,58 miljonit eurot ning kasum seejuures 102 285 eurot

Paulig Groupi 53 miljoni eurose käibega tööstuslike maitseainete divisjonist üle 33 miljoni tuligi Eestist Saue tootmisüksusest

Äripäeva toiduainetööstuste TOPis on ettevõte olnud korduvalt 20 parima seas, mullu 69. kohal. Nendega samas majas tegutsev ja seni samale omanikule kuulunud Santa Maria oli aga 2. kohal

Saue Euroopa suurimate seas

Üleeilse tehinguga müüs aga Paulig kõik need ettevõtted Euroopa ühele suuremale maitseainetootjale, Prantsuse firmale Solina Group, kel on Euroopas kümme tehast. Nüüd Solinale lisanduv Saue tehas on Pauligi kinnitusel samuti üks Euroopa suurimaid maitseainetootjaid.

„Meie jätkame tootmisega, samad, nüüd Solinale kuuluvad Põhjamaade firmad, jätkavad samuti müümisega ja loodan, et kliendid jätkavad meiega. Omanikuvahetus meie kliendisuhteid ehk ei mõjuta,“ ütles Soome.

Solina mullune käive oli 250 miljonit eurot ning ettevõttel on 800 töötajat 15 riigis. Maitseaineid müüb Solina 35 Euroopa, Lähis-Ida ja Aasia riiki.

Paulig Groupi 2013. aasta käive oli 850 miljonit eurot. Tööstusmaitseainete tootmise osakaal oli sellest 53 miljonit eurot, millest Saue Productioni osakaal oli pisut üle 33 miljoni euro. Selles Pauligi divisjonis töötas 150 inimest, kes kõik läksid nüüd Solina alla.

Santa Maria jääb

Samas tootmishoones Sauel Tule tänaval toodab maitseaineid samuti Pauligile kuuluv Santa Maria, kuid nende sihtmärgiks on jaekliendid, seega on väikepakendites kogused märksa väiksemad ning Soome sõnul jätkab Santa Maria Pauligi koosseisus.

Tootmishoone jääb samuti Pauligile ning Solina hakkab Saue Productioni osa soomlastelt rentima Eesti firma ASi Paulig Baltic kaudu.

Vene müük stabiilne

Saue Productioni Skandinaavias asuvatel turustajatel on Soome kinnitusel kliente ka Venemaal.

„Müük Venemaale peaks käima jätkuvalt nii Pauligil kui meie tööstusmaitseainetel, boikoti all me pole. Võrreldes eelmise aasta esimese kolme kuuga on maht jäänud samaks, kogused on stabiilsed,“ ütles ta.

Fookuses kohv, tex-mex ja snäkid

„Selle divisjoni müük on seotud Pauligi pikaajalise strateegiaga ja sooviga keskenduda tarbekaupadele ja toitlustussektorile. See tähendab Paulig Groupi praeguseid ärivaldkondi nagu kohv, maitseained, snäkitooted, rahvusvahelised toidukontseptsioonid nagu näiteks tex-mex-tooted,“ selgitas Soome.

Soome ütleb, et täna on üleeilsest uuele omanikule Solinale kuuluva tootmisettevõtte nimi jätkuvalt Saue Production, kuid ei saa teada, mida toob tulevik. „Kõik sadakond töötajat jätkavad samas koosseisus, meie personalis ei tohiks tulla mingeid muutusi. Töötajatele tuli müügiuudis üllatavana, aga ei midagi negatiivset. Kõik on jätkuvalt positiivselt meelestatud,“ märkis ta.

Hetkel kuum