Äripäev • 18. juuni 2015 kell 8:38

Belgia arestis Vene riigivarad

Jukos aktsionärid võitlevad Venemaa vastu edasi  Foto: EPA

Eile teatas Belgia kohus, et arestib kõik Vene riigivarad oma territooriumil. Otsus ei puuduta Venemaa diplomaatilist esindust.

Aastaid kestev kohtusaaga

Eelmise aasta juulis otsustas Euroopa Inimõiguste Kohus, et Venemaal tuleb naftakompanii Jukos ülevõtmise eest hüvitist maksta 1,85 miljardit dollarit. Kohus rahuldas Jukose endiste juhtide kompensatsiooninõude nn poliitiliselt motiveeritud rünnaku eest kunagi Venemaa suurima naftakompanii vastu osaliselt, hüvitisnõue oli algselt 38 miljardit eurot.

Samuti 2014. aasta juulis langes Jukose aktsionäride kasuks ka Haagi Alalise Vahekohtu otsus, mis mõistis Venemaalt välja läbi aegade suurima kompensatsiooninõude 50 miljardit dollarit. Arve Jukose ründamise ja lõhkumise eest paisus Venemaa jaoks paisunud 52,5 miljardile dollarile, vahendas agentuur Bloomberg.

Kui Haagi kohtu välja mõistetud kompensatsioon läheb Jukose endistele suuromanikele, siis Euroopa kohtu otsusest saavad osa kõik aktsionärid.

Kohus otsustas rahuldada endiste naftafirma Jukose aktsionäride hagi, milles nad nõuavad Vene riigilt 1,63 miljardi eurost hüvitist.

Belgia kohtutäiturid teatasid eile Belgia, Venemaa ja rahvusvahelistele firmadele, et kõik Vene riigi varad on arestitud, vahendas newsru.com. Lisaks saatsid nad eraldi kirja 47 firmasse ja organisatsiooni, kes peavad andma 15 päeva jooksul ülevaate enda käsutuses olevast Venemaa riigivarast.

Venemaa majandusarengu minister Aleksei Uljukajev sõnas intervjuus telekanalile RBK, et otsus oli oodatud ning Stockholmi arbitraažkohtu otsus annab õiguse selliseid meetmeid kasutada.

President Vladimir Putini nõunik Andrei Belousov teatas täna, et Venemaa plaanib vaidlustada oma välismaal asuva vara arestimise kohtus, vahendas Novaja Gazeta.

Hetkel kuum