Äripäev • 8. juuli 2015 kell 15:00

Ekspress Grupp andis EKRE inkassosse

EKRE poliitikud Mart Helme (fotol vasakul) , Jaak Madison (keskel) ja Martin Helme (vasakul) Riigikogus.  Foto: Raul Mee, Äripäev

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond jättis Delfi portaali tellitud reklaami eest Ekspress Grupile maksmata ja kaebab meediafirma hoopis kohtusse.

Ekspress Grupi tütarfirma Ekspress Meedia nõuab inkasso abil üle 16 000eurost võlga Eesti Konservatiivselt Rahvaerakonnalt (EKRE), kes jättis reklaamiarved tasumata. EKRE omakorda kaebab Ekspress Grupi kohtusse laimukampaania eest.

16 096eurone nõue on Julianus Inkasso menetluses alates 3. juunist. Ekspress Meedia AS vastutav väljaandja Mari-Liis Rüütsalu selgitas, et Ekspress Meedia on andnud EKRE inkassosse, kuna tasumata on jäänud Delfis avaldatud veebireklaam. Kohtuhagi Ekspress Meediasse jõudnud veel ei ole. „Me oleme siin sõbralikult kirju vahetanud, neile siin paar asja ei meeldinud ja seetõttu ei maksnud nad arvet ära,“ ütles Rüütsalu.

EKRE esimees Mart Helme kommenteeris, et asi on palju keerulisem kui lihtsalt reklaamiarve tasumata jätmine. Helme selgitusel oli valimiskampaania ajal Delfis reklaam, ent kuna leiti, et Ekspress Grupp teeb erakonna vastu laimukampaaniat, siis ajatas erakond Delfi nõude ja algatab omapoolse kohtuvaidluse. „Ja eks siis kohus otsustab. Kui kohus otsustab, et meil ei ole õigus, milles ma küll kahtlen, siis me maksame selle ära, aga kui kohus otsustab, et meil on õigus, siis maksavad nemad meile, ja nii on,“ ütles ta. Helme lisas, et EKRE-l ei ole raske arvet ära maksta, aga Ekspress Grupp ei tohi oma monopoolset seisundit ajakirjanduses kuritarvitada.

Nimelt tegevat Ekspress Grupi väljaanded Helme sõnul iganädalaselt EKRE-suunalist laimukampaaniat. „Küsimus on selles, et teisel päeval peale valimisi alustas Ekspress Grupp meie erakonna vastu sõna otseses mõttes laimukampaaniat. Esimene pääsuke oli Krister Pariselt „Viha õhutajad riigikogus“. Ma ei tea, et me viha õhutame, me pole kasutanud süüdistavaid väljendeid ega midagi muud selletaolist,“ rääkis Helme.

Ta lisas, et laimukampaania jätkub järjekindlalt ja seetõttu on erakond leidnud, et ajakirjandusvabadusel on omad piirid ja kohustused. „Oleme kogunud pikalt materjali, meie suhtes esitatud ebaõiglasi väiteid, süüdistusi, sildistusi esitlevates artiklites, ütlustes ja seisukohtades,“ kommenteeris Helme. Ta kinnitas, et nüüd on laimukampaania materjal koos ja läheb hagina kohtusse.

„Me ei käitu alatult, alatult on käitunud Ekspress Grupp, kes avaldab iga nädal mingi halvustava sisuga artikli meie erakonna ja erakonna liikmete kohta. Sisuliselt kasutab väljaanne monopoolset seisu ära ja kuulutab ühe erakonna vihaõhutajateks, rassistiteks, natsideks, fašistideks, Putini käsilasteks jne,“ rääkis ta elavalt.

Helme sõnul on hagiavalduses toodud välja kümned artiklid, näiteks Jaak Madisoni teemal, samuti Eesti Ekspressis, sh Kranaadi rubriigis avaldatud uudissõnad.

Julianus Grupi juhatuse esimees Ülar Maapalu avaldas aga lootust, et EKRE võlg saab lähipäevil tasutud.

Hetkel kuum