Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kaubapakendid kaovad tohuvabohu tõttu

    Salvest pöörab alates sellest aastast enam tähelepanu just kaubakastide kvaliteedile, rääkis ettevõtte müügi- ja logistikajuht Indrek KoseFoto: Eiko Kink

    Kaubaalused kui ka transpordikastid kipuvad kaotsi minema just tarneahela teises pooles, kui tühi anum taas tootja või maaletooja poole teel.

    "Probleem on laiem," tunnistas Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsiooni (ELEA) juhatuse esimees Janek Saareoks ja selgitas: "puudub süsteem, mis tegeleks aluste kokkuostmise ja kokku vedamisega." Mängu tulevad ka erinevad poeketid, kellel on oma sisemine süsteem aluste ja pakendite jaoks, mistõttu võib ühtse süsteemi loomine Saareoksa sõnul keeruliseks osutuda.
    "ELEA eesmärgiks oli koostada tegevuseeskiri eelkõige ekspedeerijatele (kes ise aluseid ostavad-toim.), et kaubad - eelkõige grupikaubad, mis saabuvad konteineritega - saaksid ohutult kliendile viidud," selgitas ta. "Aluse soetamine on ekspedeerijale lisakulu ja keegi seda kinni ei maksa." Eeskiri lisataks lepingutele ja määrataks alustega toimetamise kord. Seaduse saab aga välja töötada ikkagi ainult riik, kuid see ei ole Saareoksa sõnul ELEA eesmärgiks olnud.
     
     
     
     
     
     
    Alternatiiviks "keha"
    Alternatiiv oleks see, kui loodaks üks "keha", kes peab arvestust ja korjab kõik pakendid ehk alused, kastid kokku ning korraldab tootjatele tühja pakendi tagasiveo. See oleks oluline just korduvkasutatava taara puhul, nagu piimakastid, jookide kastid, märkis Saareoks ja lisas, et eeskuju võiks võtta tagastatava joogitaara süsteemist, mis toimib suhteliselt hästi.
    Saareoks kinnitas, et kaubakastide ja aluste valdkonnas liigub palju sularaha ehk nn musta raha, ja alused on autojuhtide "valuuta". "Samuti peaksid sellise süsteemi puhul olema alused, kastid standardiseeritud," oli Saareoks veendunud. "EUR standardile vastav alus on kallim kui ühekordne EUR mõõtmetega alus ning odavama kauba jaoks, ei ole originaalaluseid alati mõtet osta."
    Ühel kaubal kuus tüüpi pakendeid.
    Selveril on nende logistikajuht Rein Jõgiso sõnul väga erinevaid tarneahela-alaseid kokkuleppeid oma partneritega nii kaupade kui ka kasutatava taara, erinevate kastide ja aluste osas. "Eeldatavasti saavad kõik Eesti jaeketid tellitud kaubad erinevatel alustel keskladudesse või jaotuskeskustesse, sealt edasi toimetatakse aga erinevalt," selgitas ta ja lisas, et osad jaeketid kasutavad ratastel lahendusi nagu rullkonteinerid ja ratasalused.
    Jõgiso rääkis, et Selveris kasutatakse edasitoimetamiseks partnerilt kaubaga tulnud aluseid või lisatakse saadetiste komplekteerimise käigus EUR-alused. "Ainuüksi meie jaheahelas liiguvad kaubad kuuel erineval aluseliigil ligi 50 erineva taaraga," selgitab ta. "Teist sama palju on meil ka tavatavatemperatuuril liikuva kauba tarnetel - pean silmas kaste, reste, plastikust vahekihte ja erinevas mõõdus aluseid." Jõgiso lisab, et nad on oma partneritega kokku leppinud, et kaupa käideldes taara kahtlemata kulub ja seadnud kokkuleppelised kulumismäärad protsentides.
    Pakendite kadumist väldib protseduur
    "Pakendite kadumise ärahoidmiseks on meie töötajatel kindlad protseduurid," kinnitab Jõgiso. "Lisaks teeme kauplustes ja jaotuskeskustes iga kuu taara inventuure." Ta lisas, et teatud taaraliikidele nagu näiteks EUR-märgistusega alustele turgu leidub, mistõttu kipuvad need mõnikord kaduma. "Veel sellel aastal tahame oma partneritega kokku leppida uued tingimused, et võimalusi, kuidas taara ringlusest välja võetakse, oluliselt piirata," ütleb ta.
    Jaekettidesse on viimastel aastatel järjest rohkem välismaiste partnerite kaubaga ilmunud ka renditaarat, sõnas Jõgiso, lisades, et peab silmas näiteks siniseid CHEP-aluseid. "Oleme küll CHEP organisatsiooni esindajatega kohtunud, kuid kindlate kokkulepeteni pole jõudnud. Hoolimata sellest peaksid nad oma alused kätte saama meid teenindavate logistikapartnerite juurest ja midagi kaduma minna ei tohiks."
    Bepco renditaaral kulumismäära pole
    Renditaara levikuga on Jõgiso sõnul läinud kaasa ka mõningad nende Eesti-sisesed partnerid, kes on võtnud kasutusele ECR-Baltic standardil põhineva kastilahenduse. "Tean, et antud lahendust Eestis pakub Bepco ja lahendusega on liitunud nii Tere kui ka Oskar Lihatööstus," kinnitab ta. Nii kastilahenduse pakkuja Bepco kui ka partneritega on kokku lepitud, et kulumismäärasid ei rakendata ja Bepco vahetab kasutuskõlbmatud kastid lihtsalt välja.
    Salvesti müügi-ja logistikajuht Indrek Kose sõnul on aluste kulumismäära normid kehtestatud koostöölepingutes, mis on sõlmitud tootja ja partneri vahel. "Lepingusse kirjutatud määrad võivad erineda kordades, sõltuvalt sellest, millistele kokkulepetele läbirääkimistel jõutakse." Salvesti praktikas on tema sõnul olnud juhuseid, kus lisaks lepingulistele kulumismääradele praagitakse partnerite poolt välja täiendav kogus kaubaaluseid. "Selliseid juhtumeid oleme vältinud nii, et partneri tagastatavad alused eraldanud ja komplekteerinud kaubad vaid partneri tagastatud alusel," rääkis Kose.
    Tulenevalt Salvesti äri eripärast, kus toodete säilivusajad võivad ulatuda 36 kuuni, on toodetel Kose sõnul suured laojäägid. "Et vältida aluste purunemist hoiustamisperioodil, pöörame selle aasta algusest aluste kvaliteedile suuremat tähelepanu ja kõrvaldame ringlusest aluseid vastavalt kulumismäärale," kinnitas ta. "Lisaks kehtestasime rangemad normid tagastatavatele alustele."
    Kose märkis, et aluste kulumismääradest tingitud kulud võivad olla üsna suured. "Samas tuleb mõista, et kulumismäärad on kehtestatud selleks, et ringlusest kõrvaldada langenud kvaliteediga alused," tõdeb ta.
    KOMMENTAAR
    Kõik sõltub hankijast
    AS Prisma Peremarketi Baltikumi logistikajuht Marek Aigro:
    Kaubaaluste osas teeb Prisma vahet, kas tegemist on kohaliku või välishankijaga. Kohalikul on kohustus Prisma Peremarketile müüdud kaubaalused samas mahus tagasi osta. Seega toimub vahetus 1:1-le kas läbi kesklao või otsetarnete puhul kaupluse laost. Välishankija puhul ostetakse kaubaalus koos kaubaga ja alus müüakse hilisemalt käitlusettevõttele. Kaubaaluse liik ja kogus märgitakse kaubaarvele eraldi ning uute lepingute puhul esitatakse kaubaaluse kohta eraldi arve.
    Prisma Peremarketi kaubaaluste "hävinemise protsenti" kehtestatud ei ole. Risk on kaetud välishankijatelt sisseostetud kaubaaluste kogusega. Risk on, et saame käitlusettevõttele edasi müüa vähema arvu kaubaaluseid, kui oleme välishankijatelt ise pidanud ostma. "Probleem" vähenes kordades, kui kauplused ei müünud enam kaubaaluseid otse käitlusettevõttele vaid need tuli saata kesklattu, mis tekitas ühtse andmebaasi ja andis selgema ülevaate kaubaaluste liikumisest.
    Kauplus ei otsusta, kui kulunud ja või määrdunud on kaubaalus, kõik tagastatakse kesklattu, kus toimub taaraosakonnas lõplik selektsioon. On paratamatu, et mingi protsendi kaubaalustest peab suunama remonti ja mingi väike kogus "kõlbmatuid ja katkisi" kaubaaluseid kantakse maha.
    Plastikust transpordikastid on kõik rahalise väärtusega ja kuuluvad alati hankijale tagastamisele. Erinevate hankijatega koostöös tehakse kokkuleppelise ajakavaga saldode võrdlusi ja vajadusel inventuure. Läbi aegade on olnud olukordi, kus saldod ei ühti. Siiski ei meenu, et oleks pidanud konkreetselt mõnda kasti hankijale kinni maksma. Reeglina tehakse korduv inventuur selgitamaks vea põhjusi. Tundub, et plastikkastide kulumise ja võimaliku hävinemise kulud on siiamaani kandnud kauba tootjad-hankijad. Pean ka õigeks, et kaubandusketid ei pea maksma hankijate plastikkastide amortiseerumise eest.
    Teistesse riikidesse saadetud kaubaalused jäävad reeglina sinna, sest nende tagastustransport ei ole majanduslikult põhjendatud.
    Autor: Ketlin Rauk, kaasautor
  • Hetkel kuum
Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Leedu külmkapitootja otsustas börsilt lahkuda
Leedu külmkapitootja Snaige aktsionärid otsustasid aktsia denoteerida, teatas Balti lisanimekirjas noteeritud ettevõte täna börsile.
Leedu külmkapitootja Snaige aktsionärid otsustasid aktsia denoteerida, teatas Balti lisanimekirjas noteeritud ettevõte täna börsile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht „Kuumal toolil“: kes loodavad kiiret taastumist, peavad pettuma
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Leedust paistab Eesti laenuvõtjale rõõmusõnum
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Isamaa saadab abilinnapeaks vastuolulise eksministri
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.