Äripäev • 28. august 2015 kell 8:26

Sadama juhid võisid saada altkäemaksu seoses praamiostuga

Riigiprokurör Laura Feldmanis  Foto: Raul Mee

Riigiprokurör Laura Feldmanis ütles tänasel pressikonverentsil, et parvlaevade hankimisel on altkäemaksu kahtlustus, kuid see ei ole seotud MKMi korraldatud hankega.

"Ei ole tõendeid ega tuvastatud, et MKMi hankes oleks rikutud reegleid. Kuid on alust arvata, et Tallinna Sadama juhid on saanud praamide ostmisega seoses altkäemaksu," vahendab Postimees Feldmanist. Parvlaevade soetamisel on altkäemaksu võtmise kahtlustus ainult Allan Kiilil, mitte Ain Kaljurannal. 

Feldmanis ütles, et uurimine on seotud Esteve terminali ja HTG Investiga, kes on Tallinna Sadama pikaajalised lepingulised partnerid. Lisaks Kaljurannale ja Kiilile kinnipeetud inimesed on seotud nende ettevõtetega.

Allan Kiili kahtlustatakse mitme miljoni euro ulatuses altkäemaksu võtmises, juhatuse esimeest Ain Kaljuranda sadades tuhandetes, vahendab Delfi. Tallinna Sadama juhatuse liikmeid kahtlustatakse lisaks altkäemaksu võtmisele ka rahapesus kolmandate isikute kaudu.

Feldmanise sõnul lepingud ise ei ole sõlmitud ebaseaduslikult, kuid Kiil ja Kaljurand on saanud nende sõlmimisel lisahüvesid. Uurimist alustati sel aastal, kuid tuvastatud episoodid ulatuvad 2009. aastasse.

Riigiprokurör Laura Feldmanis taotles Harju maakohtult AS Tallinna Sadama juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili vahistamist eile. Täna otsustas kohus mõlemad määramata ajaks vahi alla võtta.

Kaljuranda ja Kiili kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises pikema aja jooksul. Altkäemaksu andmise looga seoses on kahtlustatavana kinni peetud veel kuus inimest.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi kapo ja juhib riigiprokuratuur.

Hetkel kuum