Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sylvester võinuks olla Tallinkist väärtuslikum

  Indrek NeiveltFoto: Eiko Kink

  Kui Sylvester oleks jäänud müümata ja viidud hoopis börsile, siis oleks ettevõtte praegu turuväärtuselt Tallinkist suurem, ütles Indrek Neivelt, Hansapanga juhatuse esimees aastatel 1999-2005.

  Sylvesteri juhtidega, eriti Mati Polli ja Kuno Liblikuga (Mati Polli oli ASi Sylvester nõukogu esimees ja Kuno Liblik oli finantsdirektor – toim) tekkis usalduslik suhe kohe panga algusaegadel. Nad torkasid eriti silma oma asjatundlikkuse ja madala profiiliga. Kui paljud ettevõtjad ostsid esimese raha eest kohe uhke auto, siis nemad kõik sõitsid veel üsna pikalt Ladadega. Kogu raha, mis nad teenisid, läks ettevõtte arengusse ja laienemisse. Neil oli väga hea meeskond. Kõik toimis.
  Müügist kuulsin raadiost
  Hansapank oli Sylvesterile samahästi kui ainuke laenuandja. Aga näiteks Imavere saeveski jaoks organiseerisime laenu, kus osales ka Hoiupank. Hansapanga omakapital ei olnud lihtsalt piisav, sest kogu Sylvester oli meie portfellis. Ka Sylvesteri Lätti-minekut oli meil rõõm krediteerida.
  Sylvesteri müügiuudist kuulsin autoraadiost. Ma olin väga üllatunud, kuna veel kuu või kaks varem olime Matiga arutanud börsile mineku plusse ja miinuseid. Ega mulle see müük ei meeldinud. Kui Sylvester oleks läinud börsile, oleks praegu Tallinna börsil ka üks miljardilise turuväärtusega firma. Sylvester oleks raudselt olnud turuväärtuselt Tallinkist suurem. Kõik eeldused selleks olid olemas: väga võimekas meeskond ja kohalik tooraine oleks olnud konkurentsieelis teiste ees. Arvan, et praegu oleks Sylvesteri aastakasum olnud suurusjärgus 100 miljonit eurot.
  Müük mõjutas kogu sektorit
  Sylvesteri müük mõjutas metsandussektorit oluliselt. Kõigepealt rauges turul mõneks hetkeks senine dünaamika.
  Palju aega ja närve kulutas tulumaksuvaidlus kohtus. Käisin kohtus tunnistusi andmas ja mäletan pilti kohtusaalist. Paarkümmend parimais aastais, kogemuste ja rahaga meest istuvad kohtus. Mõtlesin, et rikas peab see riik olema, kes niimoodi oma kõige kallima ressursiga ehk inimestega ringi käib. See oli rumal ja läks riigile kalliks maksma. Ja ma ei mõtle neid intresse, mida riik pidi Sylvesteri meestele maksma, vaid seda, et mõnikümmend väga võimekat inimest ei teinud mitme aasta jooksul täie jõuga tööd. Sinna võis vähemalt üks protsent SKTd minna.
  Ma saan hästi aru, miks Sylvesteri omanikud otsustasid firma müüa. Üheksakümnendate aastate algus ja kogu kümnend väsitas inimesi kõvasti. Ilmselt oleks meile ära kulunud keegi vanem ja kogenum inimene, kes oleks kõiki plusse ja miinuseid paremini peegeldanud. Siis oleks nii mõnigi müük ära jäänud. Aga tagantjäreletarkus on täppisteadus.
  Loe Sylvesteri lugu siit!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Autoaktsiad: GM rõõmustas investoreid, Tesla kurvastas
USA börsidel noteeritud autofirmade kolmanda kvartali müügitulemused paranesid nii General Motorsil kui ka Teslal, kuid viimase aktsia läks uudise peale langusse.
USA börsidel noteeritud autofirmade kolmanda kvartali müügitulemused paranesid nii General Motorsil kui ka Teslal, kuid viimase aktsia läks uudise peale langusse.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Oluline võit Ukrainale: vene väed suruti Lõmanist välja
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.