Äripäev • 24. september 2015 kell 12:54

Kaupmehed peavad valmistuma uueks 20euroseks

Uus 20eurone rahatäht  Foto: Euroopa Keskpank

Kahe kuu pärast hakkavad euroala keskpangad, sh Eesti Pank ringlusse laskma uue kujunduse ja turvaelementidega 20euroseid rahatähti, mille sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid ja oleksid teadlikud rahatähe uuendustest, teatas Eesti Pank

Uue seeria 20eurose rahatähe puhul on kõige silmatorkavam muutus täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreeaken rahatähe paremal serval hologrammriba peal. Vastu valgust vaadates on aknas näha Europe portree. Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on sarnased nagu uutel 5- ja 10eurostel.

Käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega.

„Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada vaadates, kompides ja rahatähte kallutades,“ ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve

 

Hetkel kuum