Katariina Krjutškova • 29. september 2015 kell 9:44

Kannatanu: Roode tahtis mind Autorollo kantimisse kaasata

Autorollo kriminaalasjas kuulatakse üle tunnistajaid.   Foto: Raul Mee

Täna Harju maakohtus Autorollo kriminaalasjas tunnistusi andnud Port One'i juhatuse liikme Teet Järvekülje väitel tegi perekond Pentus-Rosimannuse esindaja Siim Roode talle ettepaneku osaleda veofirma vara kantimises.

Kriminaalasjas süüdistatav Siim Roode omanduses ettevõte Roode & Partnerid said 2010. aasta kevadel Autorollo omanikuks. Selleks ajaks oli Autorollo jätnud Port One’ile hulga arveid tasumata ning seetõttu veofirma kütusekaardid suleti.

Roode võttis Järveküljega ühendust ja nad kohtusid mais 2010. Sel kohtumisel tegi Roode Järvekülje sõnul talle ettepaneku asuda Autorollo juurde loodava tütarettevõtte osanikuks.

„Tütarfirma varadeks pidid olema haagised ja veokid, mis kuulusid või kuuluvad Autorollole,“ meenutas Järvekülg. Tema sõnul pidi tütarfirma osanikeks saama veel Kiili Autoveod ning perekond Pentus-Rosimannus.

„See järeldus tulenes Roode väga väljakutsuvast ja enesekindlast käitumisest. See ei ole normaalne, kui räägid läbi üleoleval positsioonil inimest tundmata ja pakud välja varade kantimist,“ kirjeldas Järvekülg, miks tema arvates esindas Roode perekond Pentus-Rosimannust.

Tehinguga kaasa ei läinud

Port One keeldus tütarfirmas osanikus hakkamisest ning nõudis edasi peaaegu 1,5 miljoni krooni suurust võlga. 2010. aasta juunis asutas Autorollo koos osaühinguga Kiili Autoveod tütarfirma AutoHills.

Teises kohtuastmes Autorollo tsiviilasjas vastutavaks tunnistatud Rain Rosimannusega suhtles Järvekülg enda sõnul enne Roodega kohtumist, kuid edaspidi ta seda enam vajalikuks ei pidanud. „Kui ilmus mängu Siim Roode, oli selge, millega ettevõte edaspidi tegeleb,“ lisas Järvekülg.

Teine süüdistatav selles kriminaalmenetluses on Väino Pentus, kellega Järveküljel enda sõnul ei õnnestunud enam 2010. aasta kevadest suhelda. Seetõttu otsustas Port One Autorollo kütusekaardid sulgeda ning ettevõttele pankrotihoiatus esitada. Hoiatusele aga erilist reaktsiooni ei järgnenud.

Roodet ja Pentust süüdistatakse ettevõtte maksevõime olulises vähenemises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises ning võltsitud dokumentide kasutamises. Pentusele on esitatud süüdistus ka raamatupidamise kohustuse rikkumises ja omastamises.

Hetkel kuum