Pille Ivask • 18. oktoober 2015 kell 8:36

Ajaloolane Süüria konfliktist: Putin kasutab võimalust, Obama põrub

Vladimir Putin  Foto: epa

Harvardi ülikooli ajaloolane ning Henry Kissingeri biograaf Niall Ferguson väitis, et USA president Barack Obama otsustusvõimetus Süüria küsimuses võib mängida kaardid kätte Venemaa president Vladimir Putinile, vahendab CNBC.

Ferguson väitis, et Obama valed sammud ning võimetus otsuseid vastu võtta on muutnud mõttetuks kõik regioonis viimase nelja aastakümne jooksul saavutatud välispoliitilised edusammud.

Ta selgitas, et oma tegevusega Süürias mängib Putin väga kavalat mängu: Venemaa tahab saada enda nimele Süüria kodusõja lõpetaja tiitlit ning seega saavutada olukorra, kus ta taastab oma nime antud regioonis. See omakorda tähendab, et Venemaa taastab positsiooni, mille ta 1970. aastatel Lähis-Idas kaotas.

„Ma ei usu, et Putinil käib see lihtsalt,“ lausus Ferguson. „Ent ma arvan, et USAl oli liidripositsioon regioonis täpselt seni, kuni Obama võimule tuli,“ lisas ta.

Moskva on teada andnud, et tahab Süürias võidelda ISISe vastu, mis on omakorda riigi mainet antud piirkonnas tõstnud. Samas on Venemaad korduvalt süüdistatud ka selles, et ta pommitab lisaks ISISele ka opositsioonirühmitusi, millest mitmeid toetavad ka USA ja liitlased.

USA kaitseminister John Kerry on varem sel kuul teada andnud, et USA tunneb tõsist muret, et Venemaa võib pommitada teisi rühmitusi peale ISISe, kirjutas Financial Times. Kaitseminister Ashton Carter on omalt poolt lisanud, et Venemaa pommitab kohtades, kus ISIS ei tegutse, pidades eeskätt silmas riigi lääneosa. Carter on väitnud, et Venemaa tegevus Süürias lisab kogu olukorrale üksnes õli tulle.

Ohtlik otsustamatus

Ferguson lausus, et olukord Süürias on jõudnud punkti, kus Obama on laskmas Putinil võtta initsiatiivi. „Samal ajal me püüame välja mõelda, missuguseid samme võtta ette järgmisena,“ lisas ta. „President on oma jalgu lohistanud alates sellest ajast, mil kodusõda algas,“ kritiseeris Ferguson.

„See on päris hea näide sellest, kuidas asjad võivad valesti minna, kui sa oled otsustusvõimetu,“ jätkas Ferguson. „See meenutab mulle Kissingeri ühte olulisemat mõtet. „Kui sa ei võta kriisiga silmitsi seistes midagi ette ja arvad, et kõik saab korda, võid sa lõpetada palju suuremas jamas kui sa oleksid olnud siis, kui sa oleksid varakult reageerinud“,“ lausus Ferguson, kes on ühtlasi endise USA riigisekretäri Henry Kissingeri biograaf.

Fergusoni sulest pärinev Henry Kissingeri biograafia avaldati USAs eelmise kuu lõpus. Fergusonil oli biograafia tarbeks kasutada suurel hulgal Kissingeri eradokumente. Henry Kissinger oli president Richard Nixoni ajal nii riigisekretär kui ka riiklik julgeolekunõunik. Pärast Nixonit jätkas Kissinger Gerard Fordi valitsemisajal riigisekretäri rollis.

Hetkel kuum