Äripäev • 8. detsember 2015 kell 14:00

Nafta hinna langus turgutab Eesti SKPd

Nafta hinna languseta oleks Eesti kasv 0  Foto: Bloomberg

Nafta hinna languse tulemusel on Eesti tänavune SKP ligikaudu 0,5% suurem, kui see oleks olnud nafta hinna muutuseta, kirjutab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja Eesti Panga blogis.

Jättes kõrvale nafta hinna languse võimaliku negatiivse mõju Venemaa-suunalisele ekspordile, suureneb alates 2014. aasta neljandast kvartalist toimunud nafta hinna languse tulemusel Eesti SKP tänavu ligikaudu pool protsenti võrreldes sellega, kui nafta hind oleks püsinud 2014. aasta kolmanda kvartali tasemel, kirjutab Oja.

Nafta hinna langus mõjub positiivselt majapidamiste tarbimisele ja Euroopa Liidu suunalisele ekspordile, märgib Oja oma analüüsi kokkuvõttes. Nafta odavnemisel on aga negatiivne mõju energia- ja õlitööstuse kasumlikkusele, mis avaldab omakorda mõju teistele ettevõtetele, lisab ta.

Nende aspektide koosmõjul ongi senise nafta hinna languse tulemusel 2015. aasta SKP ligikaudu 0,5% suurem, kui see oleks olnud juhul, kui nafta hind ei oleks muutunud. Nagu öeldud, ei sisalda see hinnang aga negatiivset mõju, mis võib olla kaasnenud Venemaa ostujõu vähenemisega.

Oja pikem analüüs on Eesti Panga blogis.

Hetkel kuum