Marta Jaakson • 12. detsember 2015 kell 9:45

Eestist lahkuv ettevõte pakkus koondamise asemel tööd Itaalias või Indias

Maailma juhtiv merekaartide tootja pakib Eestis asjad kokku ja viib ühe töötaja Itaaliasse.   Foto: Andras Kralla

Itaalia navigatsioonikaartide tootja Navionics sai vaid kaks aastat Eestis tegutseda, enne kui novembris kontori kokku pakkis ja töötajatega lepingud lõpetas.

Töötajatele pakuti koondamise asemel võimalust hakata tööle kas Indias või Itaalias. „Kahjuks ainult üks inimene võttis pakkumise Itaalias vastu, ta oli juba ka varem Itaalias olnud ja seal väga hästi hakkama saanud, nii et me lootsime, et ehk teised saaksid sama hästi hakkama,“ rääkis firma omanik ja juhatuse liige Jaqueline Carnevali.

Ettevõtte juhatuse liikmed ja omanikud on Giuseppe Carnevali ja personalijuht Jaqueline Carnevali. Jaqueline Carnevali rääkis Äripäevale, et Navionics on jõudnud mõistmisele, et firma tarkvaraarendus oli laiali jagatud liiga mitmesse kohta, nagu Eesti, Poola, Valgevene, India ja kahte kohta Itaalias. Carnevali märkis, et selline jaotus aga ei tööta, kuna insenerid peaksid omavahel väga kiiresti koos tegutsema.

Kõigest hoolimata lubab Carnevali, et Navionics Eesti üksust täiesti kinni ei pane. “Meile väga meeldib Eesti ja selle e-valitsus, vähene bürokraatia, kõrge tehnoloogia, arenev elukeskkond. Tegeleme Eestis praegu muuga kui tarkvaraarendusega üsna edukalt, tulevikus tahame tarvaararendusega jätkata ja võimalusel uuesti laieneda,” lubas Carnevali.

Käive 

2014 1 319 700  eurot

2013 37 400 eurot

Aruandeaasta kasum, kahjum

2014 201 338 eurot

2013 -170 106 eurot

Navionicsi Eesti esimene juht Raul Vahisalu lahkus ettevõttest mullu veebruaris. Ta märkis, et kuigi merendus jääb tema hobiks ka edaspidi, oli tema ülesanne firma käima lükata. Tema kommenteerida ei saa, mis ettevõttega täpselt juhtus.

Navionics on Itaalia päritolu merede, järvede ja jõgede elektrooniliste navigatsioonikaartide ja -süsteemide arendaja ja tootja. Talle kuulub maailma suurim erakasutuses olev mere- ja järvekaartide andmebaas.

Kõigil kontinentidel tegutsevas ettevõttes töötab üle 500 inimese. Peakorterid asuvad Itaalias, USAs, Indias ja Suurbritannias. Eestis loodetati üles ehitada ettevõtte keskne arendusüksus, mis oleks võtnud tööülesanded üle Itaalia ja India üksustelt.

Navionics OÜ teenis 2014. aastal kasumit 201 338 eurot, millega kattis 2013. aastal tekkinud 170 106eurose kahjumi. Mullu töötas ettevõttes 13 inimest.

Hetkel kuum