Marta Jaakson • 4 jaanuar 2016

LHV: Hiina börsi languse mõju on raskesti prognoositav

LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi sõnul on Hiina börsi languse mõju raskesti prognoositav.  Foto: Andres Haabu

LHV maaklertegevuse juhi Alo Vallikivi sõnul on aasta aktsiaturgudel väga halvasti alanud ja Hiina börsi languse mõju on raske prognoosida.

„Hiina aktsiate suur langus tuli kõikidele suure üllatusena ning selle mõju on raskesti prognoositav,“ kommenteeris Vallikivi. Ta selgitas, et languse taga on oodatust kehvemad tööstuse aktiivsusnäitajad ning kindlasti ei mõjunud hästi ka kasvanud pinged Lähis-Idas.

Möödunud aasta augustis toimunud suurem kukkumine Hiina turgudel ei toonud tema sõnul endaga kaasa müügisurvet ega paanikat. „Paaniline olukord valitses hetkeks küll 24. augustil ning seda pea kõikidel maailma aktsiaturgudel, kuid sellest taastuti kiiresti. Aasta on aktsiaturgudel küll väga halvasti alanud, kuid paanikat hetkel veel siiski märgata ei ole,“ hindas Vallikivi.

Täna peatas Hiina kauplemise aktsiate, optsioonide ja futuuridega pärast seda, kui suur müügilaine tõi kaasa börsi järsu kukkumise. Kauplemine peatati, kui börsiindeks CSI 300 oli kukkunud 7%. Enne seda oli kauplemine 5% languse juures peatatud veerand tunniks. Hiina börsil oli see läbi aegade halvim aasta algus.

Hetkel kuum