• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti Post: erastamine ei tõsta hindu

  Eesti Posti juhatuse liige Aavo KärmasFoto: Andres Haabu

  Eesti Posti juhatuse liikme Aavo Kärmase sõnul peaks riik tõsiselt kaaluma, kas tasub osutada kahjumlikku universaalset postiteenust, rõhutades, et erastamine suurendaks läbipaistvust, kuid samas ei tõsta hinda ega langeta kvaliteeti.

  Majandus- ja taristuminister Kristen Michal ütles, et riigil on plaan, milliseid ettevõtteid võiks lähiaastatel erastada, liita või kuhu kaasata partnereid. Üks nendest ettevõtetest on ka Eesti Post, mis on Michali sõnul leidnud koostööpartnereid. 
  Kärmas selgitas, et Eesti Post on teinud ühisfirma Hiina kullerfirmaga. „Vahendame kaupu Hiinast Baltikumi ja ka Venemaale, Ukrainasse ja Valgevenesse,“ loetles ta.
  Küsimusele, kas ja kuidas peaks muutuma Eesti Posti omanikering, vastas Kärmas, et kui vaadata, mis toimub nende äris, siis Euroopas on postiturg avatud 2013. aasta algusest. „See on toonud selle, et üha enam postiettevõtteid läheb teistele turgudele teenuseid osutama, ennekõike paki- ja logistikaäris,“ sõnas Kärmas.
  See on tema sõnul toonud kaasa selle, et ettevõtteid on hakatud erastama. „Praktika on täitsa olemas. Viimane suurem erastamine toimus eelmise aasta lõpus, kui erastati viimane osa Inglise postist ja Royal Mailist,“ rääkis Kärmas.
  Ta nimetas, et Euroopas on erastatud täielikult või osaliselt Hollandi, Saksamaa, Belgia, Austria ja Portugali post. „Selgelt on näha erastamise trendi,“ nentis ta.
  Kärmase sõnul on erastamise pluss läbipaistvuse suurenemine. Samuti peaks Kärmase hinnangul riik vaatama seda, kas on turutõrkeid või ei ole. „Praegu on riik pannud meile kohustuse osutada universaalset postiteenust, mis on 15% kogu meie ärimahust ning kogu aeg kahaneb. Minu arvates on üks asi, millest saadakse valesti aru, see, et kui riik ettevõtte erastab, siis teenuse hinnad hakkavad tõusma ja kvaliteet langeb. See ei ole õige,“ sõnas Kärmas. „Seega riik peaks ära otsustama, mis saab universaalset postiteenusest, sest see toodab meile kahjumit 2-3 miljonit eurot.“
  Ta lisas, et riigi ülesanne on kontrollida ja teostada järelvalvet ning selleks pannakse reeglid paika.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.