Äripäev • 21. jaanuar 2016 kell 11:20

Küsitavaid kulutusi teinud politseijuht jääb ametisse

Politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher  Foto: Postimees/Scanpix

Siseminister Hanno Pevkur ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et kogutud info põhjal väärib politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher võimalust ametis jätkata, teatas siseministeerium.

Samas tõdes Pevkur, et Vaher on osa krediitkaardiga tehtud kulude tegemisel eksinud kehtestatud aruandlusnõuete vastu ja mõni kulu on küsitav. "Kas peadirektor oleks võinud käituda teisiti? Jah. Kas peadirektor peab tegema oma tegevustest järeldused, sealhulgas eetilisest aspektist? Jah. Kas rikkumised on nii tõsised, et peadirektor ametist vabastada? Minu hinnangul ei, aga kollase kaardi koht on see küll," märkis siseminister.

Pevkur kutsus Vaheri täna hommikul enda juurde lisaselgitusi andma ja kuulas ära ka siseministeeriumi tehtud erakorralise siseauditi esmased järeldused. Auditis uuriti PPA peadirektori krediitkaardi kasutamist ja tuvastati, et krediitkaardiga tehtud kulutused olid seotud ameti põhitegevustega, ent teatud kulude põhjendatus oli küsitav. Samuti tegi audit ettepaneku üle vaadata lähetuste ja krediitkaardi kasutamisega seotud regulatsioonid ning rakendada ametis kulude kinnitamise ja raamatupidamisarvestuse protsessides sisulisemaid ja tõhusamaid kontrolle.

Ministri kinnitusel näitas audit, et politsei- ja piirivalveametis (PPA) ei olnud aruandlus ja järelevalve seoses krediitkaartide kasutamisega korrektne ning tema hinnangul tuleb politseijuhil selles küsimuses tõsiselt peeglisse vaadata. "Samas teavad kõik, kes Elmar Vaherit vähegi tunnevad, et tegu on inimesega, kes töötab turvalisuse tagamisel Eesti inimeste jaoks 24/7 ja 365 päeva aastas, olgu päev, öö või puhkus," ütles Pevkur, märkides, et sisuline pühendumine vajab pühendumist ja korrektset suhtumist ka kokkulepitud reeglitest kinnipidamisel. "Loodan siiralt, et peadirektor teeb juhtunust väga tõsised järeldused."

 

Hetkel kuum