Sirje Rank • 8. veebruar 2016
Jaga lugu:

Venemaa kaalub taas välisturult laenu võtmist

Venemaa president Vladimir Putin  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa kaalub välisturult laenu võtmist, mis heidaks aga väljakutse lääneriikide poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonidele.

Venemaa valitsus teatas reedel, et on pöördunud üheksa riigi pankade poole, et need teeksid pakkumise Venemaa naasmiseks kapitaliturgudele, kust riik võttis viimati laenu kuus kuud enne Krimmi annekteerimist.

Kokku saatis rahandusminister Anton Siluanov taotluse 20 välispangale, kelle seas on Bank of China, Goldman Sachs Group, Citigroup ja Barclays. Samuti kolm kodumaist panka Sberbank, VTB Group ja Gazprombank, vahendas Bloomberg.

„Venemaal tuleb ilmselt eelarvedefitsiidi katteks rahvusvaheliselt turult raha laenata,“ ütles Allianz Global Investors Europe GmbH investeeringute juht Greg Saichin. „Probleemiks on sanktsioonid. Need on jätkuvalt jõus, kuid me eeldame, et need võidakse parimal juhul täielikult tühistada või siis halvemal juhul neid vähemalt leevendatakse.“

Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonid puudutavad konkreetseid ettevõtteid, need ei takista Vene riigil laenu võtta, küll aga kergitavad laenamise hinda. Seni on Venemaa kasutanud reserve, kuid nafta hinna langusest on need võimalused väiksemad.

Nomura panga analüütik Timothy Ash ütles ajalehele Financial Times, et Venemaa võlakirjade emiteerimine oleks paras väljakutse riigi vastu kehtestatud sanktsioonide režiimile.

„Kui Venemaa valitsus saab odavalt pikaajalist laenu, mis siis takistaks tal seda raha edasi saata riigi omanduses olevatele ettevõtetele, olgu need sanktsioonide all või mitte, vähendades sel moel rahalist survet nii riigile kui ka ettevõtetele ja pankadele,“ ütles ta. Sellega kõmmutatakse suur auk sanktsioonide finantssurvet puudutavasse osasse.“

Venemaa 2023. aastal maksmisele tuleva dollarivõlakirja tootlus on agentuuri Bloomberg andmeil 4,57%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum