Marge Väikenurm • 22. märts 2016 kell 8:30

Eesti ametnik pääses napilt plahvatusest

"Mõned jooksid, inimesed olid väga paanikas ning hoonest ja piirkonnast väljasaamine on olnud kaootiline," kirjeldas Caroline Rute.  Foto: Caroline Rute

Arengufondi töötaja Caroline Rute seisis paarkümmend meetrit eemal Brüsseli lennujaamas kärgatanud plahvatusest, jäädes terveks tänu kiirelt tegutsenud check-ini töötajale.

„Esimene plahvatus oli vaiksem – see oli kaugemal või lihtsalt väiksem pomm. Teine pomm plahvatas mõni rida meist eemal,“ kirjeldas Tallinna lennule registreerunud Rute, kes oli plahvatuste ajal poiss-sõbraga check-in'i teises reas, kus mõlemad nägid ka teist plahvatust. Väidetavalt leiti ka kolmas pomm, mis ei plahvatanud, on Rute hiljem kuulnud.

„Tundsime ka helilainet, mis esimesele plahvatusele järgnes. Kogu ruum täitus tolmuga, muutus väga uduseks. Heli järgi ma ei saanud kohe aru, kas see oli pomm, aga inimesed hakkasid jooksma, läksime ka ise varju ning siis plahvatas juba teine pomm. Siis oli selge, et tegemist on plahvatustega. Lennujaama sissepääs, mille lähedal plahvatus oli, oli katki. Lisaks oli näha plahvatuse visuaalset osa,“ rääkis Rute ja lisas, et neil vedas, sest appi tõttas check-ini töötaja, kes tagastas neile ID-kaardid, soovitas pagasi lennujaama jätta ja juhtis nad lennujaamast välja. „Osa inimestest toimisid omavoliliselt, jooksid välja või otsisid ise lahendust. Meie oleme praegu ühe töötaja autos ja loodame jõuda rongijaama, et kesklinna sõita. Kuulsime raadiost nüüd, et meie ööbiskoha juures metroojaamas oli ka kaks pommi.“

Pommiplahvatus Brüsseli lennujaamas.   Foto: Caroline Rute

Napp pääsemine

Kohalikust raadiost sai Rute teada, et üks pommidest kärgatas seitsmendas check-inis ja teine American Airlinesi oma juures. Seega lahutas seitsmendast check-inist Rutet ja tema kaaslast vaid üks vahekäik.

„Nägime vigastatuid: ühte lennujaamatöötajat, kes oli vigastatud ja verine ning meie autojuht sai põgenedes veidi viga, aga mitte tõsiselt. Osa neist, kes olid lennujaama äralennu sissepääsu juures, said surma ja osa viga. Mõned jooksid, inimesed olid väga paanikas ning hoonest ja piirkonnast väljasaamine on olnud kaootiline. Siia tuli väga suur hulk politseinikke, kiirabitöötajaid ja abipolitseinikke, aga evakuatsioon ei ole efektiivselt tööle läinud,“ hindas Rute.

Pommiplahvatus Brüsseli lennujaamas.  Foto: Caroline Rute

Belgias on Rute sõnul on juba mõnda aega kardetud terrorirünnakuid. „Nii metroojaamades kui lennujaamades on olnud automaatrelvadega varustatud sõjaväe esindajad juba pikemat aega, aga mõistagi keegi ei oodanud, et see lennujaamas juhtuks – eriti veel sellisel kellaajal, võttes ka arvesse, et see ei olnud kõige suurem rahva kogunemishetk. Umbes 10 päeva pärast peaks tulema suur jalgpallimäng, nii et on suuremaid rahvakogunemisi. Mina ei oleks ette näinud, et varahommikul pomm plahvatab."

Hetkel kuum