S&P: Rootsi pankadel on ikka veel riigi tugi

24. märts 2016, 12:45
Swedbanki kontor
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160324/NEWS/160329844/AR/0/Swedbank.jpg

Euroopa uute pangandusreeglite järgi ei peaks maksumaksjad enam hätta sattunud pankadele appi tõttama, kuid reitinguagentuuri S&P hinnangul oleks Rootsi oma pankadega siin erand.

Rootsi ei oleks närvi panna pankade võlausaldajad ja aktsionärid sellist kahju kandma.

„Rootsil on suur pangandussektor, mis on omavahel läbi põimunud ja mistahes risk ühele pangale leviks tõenäoliselt ka teistele, mis võiks nii ohtu seada kogu riigi finantssüsteemi stabiilsuse,“ ütles agentuurile Bloomberg pangareitingute analüütik agentuuris S&P. Oht finantssüsteemi stabiilsusele on omakorda eeldus ennetavaks toetuseks.

Pankade varad kordades suuremad

Rootsi nelja suurima panga varad ületavad neljakordselt Rootsi SKP. See tähendab, et kui lasta mingil osal sellest süsteemist kokku kukkuda, oleks see kokkuvõttes kulukam, kui ennetavalt täiendavate summadega appi minna, ütles Ekholm.

„See on üks põhjuseid, miks me jätkuvalt arvestame valitsuse toetusega ja arvestame selle ka oma reitingutesse sisse. Mujal Euroopas, kus BRRD direktiiv (pankade finantsseisundi taastamise ja kriisilahenduse direktiiv – toim) on rakendunud, me seda ei tee.“

Rootsi pangad on samas tänu rangetele reeglitele Euroopas ühed kõige paremini kapitaliseeritud pangad.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2016, 12:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing