Äripäev • 30 märts 2016

Uued väikefirmad keeravad senise ärimudeli pea peale

Teenusmajanduse Koja juhatuse liige ja Civitta partner Ander Ojandu Mainori ettevõtluse aastakonverentsil.   Foto: Raul Mee

Eesti ja maailma tööstusettevõtteid ootab uus ajajärk ning uued tulijad löövad senised tööstusharud ja ärimudelid segi, rääkis teenusmajanduse koja juhatuse liige ja konsultatsioonifirma Civitta partner Ander Ojandu Mainori aastakonverentsil.

Ojandu sõnul ootab tööstuseid Industry 4.0 ajajärk, mis tähendab, et teenus- ja internetiettevõtted, nagu Google, loovad ja võtavad üle füüsiliste toodete loomise. “Uue mudeli kohaselt kattuvad toode ja teenus järjest enam,” ütles Ojandu.

Eesti ettevõtteid hoiab tema hinnangul tagasi hirm riskide võtmise ees. “Kardame välisturule minna, sest see on ebamugav. Tööstused ei julge investeerida ja osta sisse uusi teenuseid, mis annaks nende tootele või ärimudelile lisaväärtuse,” lisas Ojandu.

Ojandu tõi välja tööstussektori neli peamist tulevikutrendi:

Uued tehnoloogialahendused muudavad tootmise paindlikumaks. Tulevikus saab praeguse masstootmise hinnaga teha toote konkreetsele inimesele. Kliendi tundmine ja analüüsimine peab muutuma täpsemaks, tuleb tunda konkreetset inimest ja tema soovi, mitte ainult kliendigruppi.

Ärimudelid muutuvad. Suurtes vanades tööstusharudes, nagu muusika või meedia, on see juba juhtunud. Uued ettevõtted on väärtusahela segi löönud ja lammutanud olemasoleva ärimudeli. See juhtub kogu tööstussektoris. Näeme järjest enam disaini, tootmisprotsessi juhtimise ning kliendianalüüsi olulisuse kasvu.

Töötajad peavad tulema toime erinevate valdkondadega. Enam ei piisa, kui insener või programmeerija tunneb ainult oma töövaldkonda. Uus ajajärk nõuab, et spetsialistid mõistavad ärimudelit, tootmisprotsessi juhtimist ning omavad sotsiaalseid oskusi. Uus ajajärk segab oskusi ja nõuab inimestelt rohkem.

Klassikalise tööstuse ja mittetööstuse piirid kaovad. Tööstuse uuteks tegijateks saavad IT- ja telekommunikatsiooniettevõtted. Kes suudab sellega kaasa minna, on võitja. Kes ei suuda, see näeb, kuidas Google ja Facebook võtavad nendelt magusama äri üle. Siin on Eesti IT-ettevõtjatel palju võimalusi.

Täna toimub Tallinnas Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor IV ettevõtluse aastakonverents, millel ettevõtlusminister Liisa Oviir esitleb riiklikku tööstusstrateegiat aastani 2030. Esinevad ja debateerivad Eesti ettevõtjad.

Hetkel kuum