Kadi Neemre • 8. aprill 2016 kell 16:14

Nafta hind hüppas Doha kokkuleppe ootuses

Foto: EPA

Nafta hinnad tõusid täna seoses lootusega, et globaalne toornafta ülejääk saavutab murdepunkti. Lisaks viitavad USA ja Saksamaa tugevad majandusandmed, et majanduskasv toidab ka nõudlust kütuse järele.

USA WTI toornafta futuurid kasvasid täna 2,26 dollarit ehk 6,1%, barreli hinnaks kujunes 39,52 dollarit. Brenti toornafta futuurid kasvasid 2 dollarit ehk 5,1% ning naftabarrel maksis 41,43 dollarit.

“USAs langeb nii tootmismaht kui väheneb naftapuurtornide arv,” sõnas Oslo SEB Banki analüütik Bjarne Schieldrop. “Kõrvutades seda olukorraga Nigeerias ja Doha kohtumisega, kus tuleb arutusele naftatoodangu külmutamine, võime näha turu kitsenemist.”

Tuginedes allikatele, võib eeldada, et aprillis kukub Venemaal naftatootmine; ka riigi energiaminister väljendas lootusi, et naftatootjad suudavad Doha konverentsil jõuda naftatootmise külmutamises kokkuleppele.

Ka börside taas tõusulepöördumine süstis naftanõudluse suurenemise optimismi. Föderaalreserv teatas, et riigi majandus on tõusuteel. Reitinguagentuur Moody's aga märkis, et majandustõus ootab ees ka Euroopa suurimat majandust Saksamaad; agentuur prognoosib kasvuks 1,8%.

Mõned analüütikud hoiatasid, et nafta hinnad võivad jälle kukkuda, seoses naftavarude rohkuse ning tootmisega väljaspool USAIraak teatas eile, et eksport riigi lõunasadamatest jõudis aprillis ligi 3,5 miljoni barrelini päevas; märtsis jäid mahud 3,29 miljoni barrelini päevas. Uudis paneb küsimärgi alla 17. märtsi kohtumisel arutatava naftatoodangu külmutamise plaani elluviimise.

Sanktsioonide alt vabanenud Iraan aga teatas, et osaleb kokkuleppes alles siis, kui on saavutanud oma sanktsioonide-eelse naftatootmise taseme, milleks on 4 miljonit barrelit päevas. Riigi otsus ei soodusta jällegi naftatoodangu külmutamise kokkuleppele jõudmist. 

Hetkel kuum